ШКОЛА ИЗ СУБОТИНЦА УСПЕШНО СЕ ПРЕДСТАВИЛА ЕВРОПИ

Пише : Катарина Гајић

Основна школа „Свети Сава“ добила је позив за учешће на Међународну  конференцију школа са темом „Целоживотно учење – компетенције за будућност“  у Словенији у граду Литије. Организатор ове  конференције била је Основна школа „ Градец“ у сарадњи са Европском унијом .

Наша школа се одазвала позиву  и одлучила  да се  на овој Међународној конференцији представи радом  на тему „Подршка локалне заједнице  школама у 21.веку у руралним срединама“. Наш тим предводио је директор школе Небојша Ћирић ,  а у саставу су били и Ивана Илић,наставница руског језика,Марко Протић наставник математике и Катарина Гајић наставница српског језика.

У Основној школи „Градец“ конференција  је  реализована 21.октобра. Будући,да смо најавили долазак дан раније,домаћини су се потрудили и омогућили нам обилазак школе,упознавање са знаменитостима града и присуство на часовима . Директор Небојша Ћирић присуствовао је часу физичког васпитања,а наставник  математике Марко Протић часу математике.Искуства која су понели са часова су позитивна и  биће  подстицајна у даљем раду.

Међународна конференција је реализована  21.октобра са почетком у 9 сати ,а завршила се у вечерњим сатима.Међу  учесницима   поред наставника из Словеније,учествовали си и представници  Италије Румуније , Енглеске и Хрватске.Преподневни део  био је резервисан за предавања професора са Универзитета из Љубљане и Марибора. На почетку свим присутним  учесницима обратио се директор основне школе ,која је домаћин ове конференције,Дамјан  Штрус.После поздравних речи директора конференција  је настављена  уз предавања професора,која су била иновативна  и  креативна.

Специфични и општи циљеви ове Међународне конференције су : способност да се ефективно управља сопственим учењем: планирање, управљање временом и информацијама, способност да се превазиђу препреке како би се успешно учило, коришћење претходних знања и вештина, примена знања и вештина у различитим ситуацијама, индивидуално и/или у групи.

Током  ове конференције обрађене су следеће теме:улога савременог наставника у школама,дигиталне компетенције  као помоћ у решавању проблема ученика,улога вештачке интелигенције у учењу и будућност школа у условима транзиције.

Евалуација сваког предавања рађена је у виду квизова,у којима су се опробали сви  присутни учесници .Током предавања др Ирене Нанчовске  Шербец,са темом „ Улога вештачке интелигенције  на развој дигиталних компетенција код  ученика  и наставника“ ,посебно се истакао наш тим, ,који је у квизу освојио убедљиво прво место , те је тиме привукао пажњу свих учесника а  добили смо и  заслужене похвале.

Други део конференције био је предвиђен за радионице. У овом делу је и наша школа узела учешће са радом на тему „ Помоћ локалне заједнице савременим школама у руралним срединама“. Поред писаног рада имали смо и презентацију у којој смо приближили нашу школу и наш крај присутним учесницима. У дискусији након излагања нашег рада,схватили смо да сличне проблеме имају и школе у нашем  окружењу.

Наш тим је понео са овог догађаја  само позитивне и лепе утиске.Задовољни смо начином на који смо прихваћени ,као и оним што смо научили и видели.Такође,остварили смо контакт са многим  нама ,сличним школама ,те се надамо у будућности остваривању међусобне сарадње.

Конференција је била  јако поучна  и занимљива ,  а  добијена знања  биће веома корисна и подстицајна  у даљем раду.