POČELE SAVREMENE OPERACIJE RAMENA

ALEKSINAC.BIZ        Tekst i foto Dušan Stevanović

Nakon donacije koja je stigla u Opštu bolnicu Aleksinac, počelo se sa operacijama ramena najsavremenijom opremom. Radi se o ARTROSKOPU, aparatu najnovije generacije kojim se uz minimalne rezove vrše operacije po najmodernijim standardima. Vrednost ove donacije je više od 50.000 evra a donatori su američka kompanija Arthrex i dr Srđan Živanović, ortoped koji živi u Danskoj, inače poreklom iz Aleksinca. Aparat koristi  dr Goran Vidić za operacije kolena i dr Živanovic za operacije ramena i lakta.

S obzirom na to da je u prethodnim vestima samo šturo, u jednoj rečenici, spomenut  dr Srđan Živanović, s nestrpljenjem smo očekivali njegov dolazak u rodni Aleksinac, kako bi porazgovarali sa njim.

  • Moja osnovna ideja je doprinos razvoju ortopedije ramena i lakta i želja da se i u bolnicama Srbije primenjuju najsavremenije metode u ovoj oblasti. Još jedna ideja je i edukacija srpskih lekara u Danskoj gde smo im moje kolege i ja neposredni mentori. Edukacija je do ,sada, sprovodjena u saradnji sa „Udruženjem ortopeda za rame i lakat Srbije“ – rekao je dr Srđan Živanović.Svake godine ovaj Aleksinčanin odvede po jednog srpskog lekara na specijalnu edukaciju, gde lekari imaju priliku da aktivno učestvuju u izvođenju operacija. Osim iz Beograda i Novog Sada, jedini ortopedi sa juga Srbije koji su prošli ovu edukaciju su dr Goran Vidić i dr Dušan Đorđević iz Vojne bolnice Niš. Ovakve operacije se, uz pomoć dr Živanovića, sada obavljaju i u Aleksincu.Inače, dr Srđan Živanović ( 48 ) rođen je u Aleksincu, gde je završio Aleksinačku gimnaziju. Studije je nastavio na Medicinskom fakultetu u Nišu, gde je i specijalizirao ortopediju. Nakon 4 godine rada u Opštoj bolnici Aleksinac, u želji da se usko specijalizuje i usavršava u svojoj oblasti odlučio je da ode u Skavdinaviju. U Regionalnoj bolnlici Viborg je završio subspecijalizaciju ramena i lakta i u toj oblasti izveo preko 2.500 uspešnih operativnih zahvata.Na naše pitanje, koja je razlika između  srpskog i skavdinavskog zdravstvenog sistema, odgovorio je:
  • Razlika je ogromna. Uslovi za rad u Danskoj omogućavaju da lekari svoj posao, koji je inače zahtevan, obavljaju sa mnogo manje opterećenja u odnosu na lekare u Srbiji. U Danskoj je čitav sistem zakazivanja pregleda i sprovođenja operacija uređeniji, nema nepotrebnog trošenja vremena i praznog hoda ,što znači da se brže dolazi do termina za pregleda, a liste čekanja za operacije su daleko kraće. Jednostavno, posao je mnogo bolje organizovan i ostavlja prostora lekarima i za stručno usavršavanje.Dr Srđan Živanović sarađuje i sa Kliničkim centrom u Kragujevcu i Vojnom bolnicom u Nišu.