Mozgovcu ubili svinju, kolju ga taksom

Slučaj iz Mozgova kraj Aleksinca pokazuje nemoć običnog čoveka pred pravosuđem. Sedam godina traje spor oko ubijene krmače, epiloga još nema. Usmrćena kocem, nosila je sedam prasića.Posle tačno sedam godina suđenja Osnovni sud u Aleksincu prvostepeno je presudio da Bratislav Cvetkoviću iz Mozgova komšije treba da isplate 24.652 dinara na ime nadoknade štete za ubijenu svinju sorte vijetnamska, i to sa kamatom od 22. juna ove godine.

Pošto je presuđeni iznos daleko manji od onog koji je Bratislav potraživao, uložio je žalbu, ali je usledio šok. Traže mu da plati taksu od 34.300 dinara!

Bratislav je svestan da njegov „pravosudni slučaj“ nije usamljen, ali je, kaže, svakako „tužan i smešan“.

– Nema logike da spor traje sedam godina kada je još 2010. godine moj pokojni komšija Petronije prekršajno kažnjen zbog zlostavljanja životinje, odnosno moje svinje koja je nosila i sedam prasića. Jednostavno, ubio je drvenim kocem. Tokom procesa tuženi je preminuo pa smo nastavili da se sudimo sa naslednicima da bi mi nadoknadili štetu. I eto, presuđeno je da mi je pričinjena šteta od 200 evra i to bez kamate za ovih sedam godina. Pa kako onda da se ne žalim – jada se Bratislav, koji je, iako teška srca, ipak platio taksu.

Inače, taksa je obračunata na osnovu vrednosti spora, odnosno sume koju Bratislav potražuje u svojoj tužbi, a ne na osnovu iznosa koji mu je prvostepenom presudom dosuđen.

V.Novosti, D.A