NIKOLA PRKOSI GRAVITACIJI SVOJIM MOTOROM

Vožnja na prednjem točku motora, balansiranje na rukama na rezervoaru pri punoj brzini ili vožnja na zadnjem točku stojeći na jednoj nozi samo su deo egzibicija koje svakodnevno izvodi Nikola Radojković (23) iz Aleksinca, jedini „stant“ (stunt) vozač na jugu Srbije.

Nikola je i jedan od retkih vozača dvotočkaša u Srbiji koji se bave slobodnim stilom akrobatske vožnje motora, kako se drugačije naziva ova ekstremna disciplina koja je još uvek u povoju u našoj zemlji.

 

– Odmalena sam gledao video-snimke „stant“ vozača na Jutjubu i poželeo da se i ja jednog dana time bavim. Opasno jeste, ali ako se dobro uvežba postane rutina. U Srbiji nema mnogo vozača koji su u ovom sportu, mislim da ih je četvorica ili petorica. Još sam nov u ovome, ali vežbam svakog dana i trudim se da budem što bolji, kako bih se dogodine oprobao i na nekom takmičenju u inostranstvu – priča Nikola.

On kaže da trenira tek godinu i po dana i da je hteo da počne i ranije, ali da mu je bio potreban adekvatan motor i dodatna oprema, koji su skupi.

– Vozim „hondu CBR 600 F4I“ koja je dosta popularna u ovom sportu. Potrebna je i dodatna oprema koja je dosta skupa – kavez oko motora da bi se sačuvao prilikom padova, ojačane kočnice, poseban prenos… Kod nas još nema takmičenja, pa veštine prikazujem na moto-skupovima i sličnim manifestacijama. Reakcije su pozitivne. Treniram pet do šest puta nedeljno po dva do tri sata dnevno. Nekada ponavljam ono što već znam, nekada vežbam nove egzibicije. Drugovi se čude kako sam za samo godinu i po dana uspeo da savladam sve te akrobatske figure. Ovo je sport bez granica, uvek je moguće da se izmisli neki novi trikovi – kaže Nikola.

On dodaje da je zaštitna oprema obavezna – pre svega kaciga, štitnici za kolena i laktove, jakna…

– Padovi su neizbežni, pogotovo kada isprobavam neki novi trik. Na sreću, do sada nisam imao težih povreda. Vežbam na poligonu pored autoputa, pa se desi da vozila zastanu u zaustavnoj traci samo da bi me gledali šta radim. Nekada dođu i ljudi iz Aleksinca da gledaju moje treninge. Moja porodica baš i ne podržava to što radim, strahujući da bih mogao da se povredim, ali kada im pokažem snimke, onda je i njima lakše – priča Nikola.

Van poligona strogo po propisima

Van poligona, ističe Nikola, vozi strogo po propisima, bez ikakve akrobatike, u skladu sa zakonskim propisima. „U poslednje vreme čak i ne vozim motor, već idem automobilom“, kaže on.

Blic.on line, B.Janaćković