ŠVERCOVALI ŽIVE GOLUBOVE I PAPAGAJE

Pišu : južne vesti

Pokušaj krijumčarenja preko 100 živih ptica, među kojima ima nekoliko primeraka strogo žaštićenih vrsta, sprečili su carinici na Graničnom prelazu Gradina. Otkrivene ptice zbrinute su u zoološkom vrtu „Palić“, dok je protiv 64-godišnjeg vozača automobila u kome su ptice otkrivene, pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Prekršaj je otkriven kada je za izlaznu kontrolu stigao “folksvagen turan“ bugarskih tablica, kojim su dvojica muškaraca putovala ka Bugarskoj. Obojica su negirali da imaju bilo šta da prijave, ali je njihov automobil ipak izdvojen za detaljan pregled.

Odmah na početku kontrole je bilo jasno da ni vozač, ni njegov saputnik nisu rekli istinu, jer je prtljažnik vozila bio prepun kaveza sa živim pticama. Iz skučenog prtljažnog prostora izvađeno je 12 kaveza i dve platnene torbe, u kojima su carinici pronašli ukupno 105 ptica, koje ne samo što nisu bile prijavljene, već su transportovane i bez bilo kakve veterinarsko-sanitarne dokumentacije – saopštavaju iz Uprave carina.

Granični veterinarski inspektor utvrdio je da su među pticama bila 4 primerka zaštićene crvene rozele (Platycercus Eximius), ali i 47 primeraka papagaja nimfa (Nymphicus Undulatus), 33 goluba (Columba) i 9 tigrica (Melopsittacus Undulatus).

U kavezima su se našle , kažu carinici, 4 plave i plavo-bele nimfe (Psittacula Krameri), kao i po 2 primerka mandarinske patke (Aix Galericulata), dijamantskog golubića (Geopelia Cuneata), goluba jakobina (Jacobin Pigeon) i poljske kokoške (Perdix Phasianidae).