Mihajlović: „Ministarstvo priprema krivične prijave zbog smrti rudara kod Sokobanje“

 

Pišu : JUŽNE VESTI , Ljubica Jocić novinar ,

Za razliku od Tužilaštva u Aleksincu koje je ocenilo da nema osnova za krivično gonjenje za smrt osam rudara u rudniku „Soko“, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da u Ministarstvu misle da je bilo propusta i mora se utvrditi šta se 1. aprila u rudniku kod Sokobanje tačno desilo.

Ministarka je na Dan rudara u Srbiji rekla da će Ministarstvo krivičnu prijavu predati Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu.

Ministarstvo u odnosu na dokumentaciju misli da ima elemenata za podnošenje krivične prijave. Pozivam porodice poginulih rudara da podnesu prigovor na odluku – rekla je Mihajlović.

Dodala je da rudnik ne radi i da neće raditi dok ne ispune u potpunosti ono što je Ministarstvo tražilo.

Podsetimo, 8 rudara je nastadalo, a 21 je povređen u rudniku Soko, pa je 2. april bio proglašen Danom žalosti. Iz Ministarstva su ranije naveli da su se nastradili ljudi ugušili zbog visoke koncentracije metana.

Iz Tužilaštva u Aleksincu su saopštili da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka. Kako je tačno došlo do nesreće, još nije saopšteno, a iz Tužilaštva kažu da bi informacija o uzroku nesreće mogla da bude objavljena sredinom avgusta.