ALBANCI HTELI DO ALEKSINCA

У свом ратном дневнику, командант Треће армије генерал-пуковник Небојша Павковић изнео је документ о операцији „Алигатор“, која је, према подацима које је добио, требала да буде спроведена како би НАТО дефинитивно сломио нашу земљу.

Нато бомбардовање Србије (Фото: Јутјуб)

Павковић је у дневнику, који је објављен у књизи „Трећа армија седамдесет осам дана у загрљају „Милосрдног анђела““, написао да је податке о операцији „Алигатор“ добио од пуковника Антића, који је рекао да је извор документа из команде УНПРЕДЕП-а и удружења „Лекари без граница“ из Скопља. Пуковник Антић је уверио Павковића да је извор поуздан, да се ради о дугогодишњем поузданом сараднику који је радио на аеродрому „Петровец“, а нашем оперативцу службе безбедности је у мотелу „Предејане“ предао поверљиви материјал.

Почетак кампање је био одређен за 17. март 1999. године, али је померен за 24. март. До одлагања је дошло, наводно, због неповољне метео-ситуације.

Неутронским бомбама на Србе

Циљеви агресије би били да се створе услови за извођење операције „Алигатор“, којом треба поразити српску Војску и полицију на Косову и Метохији и понизити СРЈ.

Према плану, у случају пружању отпора, НАТО би против Срба користио и бојне отрове и муницију пуњену микробиолошким материјама, а били су спремни и да користе неутронске бомбе стратегијског значаја за брзо уништење живе силе.

Оно што је, на неки начин, и остварено, јесте део плана који предвиђа суђење политичком, војном и полицијском врху у Хагу, где је ипак, према овим подацима, био предвиђен брз поступак, уз коришћење инсајдера (читај: издајника) и селективни приступ, а ни једно, ни друго, није изостало у суђењима пред Хашким трибуналом.

Уништење Винче и Албанија до Алексинца

Можда најмонструознији део плана предвиђао је убијање цивила, рушење инфраструктуре и изазивање еколошке катастрофе разарањем рафинерија, што није ни изостало у агресији НАТО пакта на СРЈ и без „Алигатора“, са тим што је као мета у овој операцији био предвиђен и Нуклеарни институт у Винчи. О томе да је Винча била на нишану НАТО за Политику је говорио и тадашњи в. д. директора Института у Винчи др Илија Плећаш.

Извођење операције „Алигатор“ пратило би „протеривање“ Албанаца из јужне српске покрајине, како би се ефикасно водио пропагандни рат против СРЈ.

Крај операције означавао би стварање државе „Косово“, уз припајање Албанији, чак са територијом до Алексинца, али и уз делове територија Македоније, чак и Грчке.

Сва заробљена борбена средства наше војске третирала би се као ратни плен ОВК, а свим војно способним Србима, који су били у полицији и војсци, било би забрањено напуштање Косова.

Издвојено Србија Политика