ALEKSINAC NA TURISTIČKOJ MAPI

Izvor : Jugmedia , Dušan Stevanović foto arhiva

Sastankom predstavnika lokalnih samouprava Niša, Sokobanje, Svrljiga, Aleksinca, Gadžinog Hana i Prokuplja, uz stručnu podršku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu i Departmana za geografiju, započet je proces osnivanja Turističke regije istočne i južne Srbije.

“Samo udruženi možemo da imamo jedinstven turistički proizvod, da privučemo goste iz zemlje i inostranstva u što većem broju i da ih zadržimo više dana u ovom našem kraju”, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Kako je dodala, saglasili su se da je put ka tom cilju sadržaj i raznovrsnost.

“U budućoj regiji možemo da ponudimo banje, reke, jezera, planine, klisure, kulturno-istorijsko nasleđe i da uključimo privredu”, istakla je Sotirovski.

Predstavnici lokalnih samouprava iz okruženja saglasili su se da Niš treba da bude središte i stožer buduće turističke regije ovog dela Srbije od čijeg osnivanja i delovanja će imati koristi svako mesto.

“Taj jedinstveni turistički proizod istoka i juga Srbije mogao bi da bude aktivni turizam”, rekao je profesor doktor Aleksandar Radivojević sa Departmana za geografiju govoreći o ideji osnivanja regije i iskustvima slične regije zapadne Srbije.

On je ukazao da se turizam ne razvija stihijski, da je neophodna samoinicijativa, povezanost i da je to proces koji ne daje rezultat odmah, već posle određenog perioda promocije i rada.

Na sastanku su definisani novi koraci, a regiji će moći da se pridruže i drugi gradovi i opštine iz okruženja.