IZVOR JUŽNE VESTI ,  Autor: M . Zirojević 

Direktoru aleksinačkog komunalnog preduzeća danas je počelo suđenje, a tereti se da je oštetio preduzeće za oko 10 miliona dinara tako što je zaposlenima neosnovano povećao plate. Većina radnika u narandžastim uniformama došla je u sudnicu Višeg suda u Nišu, a kažu da je sve politizacija i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da dođe u kontrolu i preduzeća i cele aleksinačke opštine.

I najveća sala u niškoj palati pravde jedva je primila sve zainteresovane za suđenje direktoru aleksinačkog Javnog komunalnog preduzeća Komunalne usluge Budimiru Markoviću i ženi nadležnoj za finansije u ovom preduzeću Dragoslavi Živadinović.

Osamdesetak komunalaca došlo je da podrži svog direktora, svi ljuti, zdušno ga brane i tvrde da mu je sve namešteno zbog politike.

Branimo interes naše firme i direktora, koji nas vodi u bolje sutra, on nije kriv. Neki iz vrha Opštine hoće da ga smene, ucenjuju ga. Napravićemo i štrajk upozorenja. A voleo bih i da naš omiljeni predsednik Vučić dođe i vidi u Opštinu šta se dešava. Želimo da on čuje – rekao je jedan od radnika.

Komunalci kažu da primaju minimalac i da im ga firma dotira, a pomenuto je i da neki primaju ispod 30.000 dinara.

Voleo bih da Vučić dođe da prekontroliše celu Opštinu, počev od predsednika – rekao je drugi radnik.


A zašto sude direktoru?

Prema onome što se čulo u sudnici i što piše u optužnom predlogu, direktoru Markoviću  se stavlja na teret da je oštetio firmu za 10 miliona dinara u periodu od 2014. do 2017. jer je povećao plate radnicima.

Međutim, direktor Marković negirao je da je oštetio preduzeće i kaže da je sve delo ljubomornih pojedinaca iz Aleksinca zbog toga što su Komunalne usluge uspešno preduzeće.

Nisam oštetio preduzeće, ako je neko oštećen onda su to radnici – rekao je Marković.

Naime, i direktor Marković i Dragoslava Živadinović, zadužena za finansije, naveli su da im je Ministarstvo rada objasnilo da ne mogu da isplaćuju plate manje od minimalca, pa su oni obračunate plate ispod minimalca dotirali iz kase preduzeća. Napominju i da imaju dobit od 15-20 miliona u kasi preduzeća, a da usluge godinama nisu povećavali, čak su i smanjivali.

Ipak, dodaju da ništa ne mogu svojevoljno i da je svaki plan poslovanja prošao birokratsku rutu Nadzorni odbor – nadležne komisije- Opštinsko veće – Skupština Opštine.

Rečeno je i da se za 82 radnika u ovom preduzeću dotira minimalac.

Sledeće ročište zakazano je za 9. mart, a tužilac se našalio da će krenuti prolećna sezona, a radnici će biti na suđenju.

Ne sekirajte se – dobacili su radnici.