ALEKSINAČKI NOVINAR DOBIO 2 MEDJUNARODNE NAGRADE ZA FILMOVE

www.aleksinacbiz.com , Redakciija

U  Centru za kulturu „MASUKA“ , u Velikoj Plani održan je 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma ZLATNA BUKLIJA.

Na festivalu je učestvovalo preko 300 filmova iz produkciskih kuća kao što su RTS , Tv Prva , Exploziv , Zastava film , TANJUNG , Tv Banjaluka I ostali .

Žiri u sastavu: Nikola Lorencin, reditelj, Žarko Pekez, snimatelj i  Ivan Vučković, glumac dodelili su

Zlatna buklija” za najbolji film festivala ,  filmu “37. Motorizovana brigada” reditelja Marka Kamenice u produkciji VFC “Zastava film” iz Beograda.

Grand prix “Zlatna buklija” dodeljen je dokumentarno filmu “To je Toma”, koji govori  o životu i predanom radu poznatog pevača Tome Zdravkovića. Producent ovog filma je  Oliver Paunovića iz Niša koji je radjen u produkciji City Grupe,

Film JAGORIDA dobio je  Prvu nagradu ZLATNA BUKLIJA za etnografski i tradicionalni sadržaj a govori o vinogradima u Vlasotincu i delo je  umetnika Nebojše Ilića  Ilketa iz tog grada .

Zlatna buklija” za oblast turizma dodeljena je  filmu “Vrnjačka banja” autora Živorada Nikolića , poznatijeg kao Žika Šarenica .

Medju nagradjenim filmovima , našla su se i 2 kratkometražna filma Dušana Stevanovića , našeg novinara . Film o crkvi Vronskog , Ani Karenjini I Lavu Tolsltoju dobio je prvu nagradu stručnog žirija , dok je film “Crkvenjak” u konkurenciji  300 filmova dobio drugu nagradu , po mišljenju publike.

  • Ova nagrada za film mi je posebno draga . Do sada sam dobio 3 novinarske nagrade , medju kojima su najznačajnije one od Večernjih novosti , kada sam proglašen za najboljeg novinara u konkurenciji 500 novinara ovog lista u Jugoslaviji i nagrada časopisa Duga .Medjutim , ovo mi je prva nagrada iz oblasti filma .
  • Iako sam celog života kao novinar bio uz kamermane i režisere ,  ovom oblašću sam počeo da se bavim tek pre 4 godine ,  kada sam kupio prvu kameru . Početak je bio strašno težak jer nisam znao ni traku da stavim u  kameru . Ipak ,  jaka volja da se dokažem i u filmskoj umetnosti učinila je da naučim mnogo toga . Montažu I  režiju sam učio za vreme Korone .  Dok su drugi slušali izveštaje o broju zaraženim i broju umrlih , ja sam bio uz računar i učio . Naravno , ima još mnogo toga da se nauči ali družeći se sa ljudima iz oblasti filma sve je lakše .

-Inače , sve filmove radim u novom studiju “Dar-Mar” koji mi pruža izuzetne uslove .

Još jednom , zahvaljujem se kolegama iz Televizije Super D+ koje su mi pomogle u stručnim savetima .