ALEKSINČANI DOBIJAJU ZAŠTITNIKA GRADJANA

DCIM100MEDIADJI_0164.JPG

Piše :  Danas.rs , novinar Z. M , foto ilustracija

Zaštitnica građana u Nišu Katarina Mitrovski kazala je da očekuje da uskoro bude formirana regionalna kancelarija zaštitnika građana za teritoriju Nišavskog okruga.

„Kancelarija ombudsmana u Nišu dobija veliki broj pritužbi građana i iz susednih opština u Nišavskom okrugu, koje nemaju svog ombudsmana. Zbog toga se prošle godine rodila ideja o formiranju regionalne kancelarije, što omogućava Zakon o lokalnoj samoupravi. Ispostavilo se da je to obimniji posao, zbog većeg broja opština, ali očekujemo da sa njima vrlo brzo budu potpisani sporazumi“, kazala je Mitrovski.

Na teritoriji Nišavskog okruga su uz grad Niš i opštine Aleksinac, Svrljig, Gadžin Han, Merošina,  Ražanj i Doljevac.

Niška ombudsmanka je kazala za Televiziju Zona plus da je prošle godine kancelariji niškog ombudsmana stiglo oko 1050 pritužbi građana, a da je 90 odsto njih uspešno rešeno.

„Povodom tih pritužbi pisali smo preporuke gradskim upravama, preduzećima i ustanovama, i oni su u 90 odsto slučajeva postupali po njima“, kazala je.

Ona je dodala da građani još uvek ne znaju dovoljno dobro šta je nadležnost lokalnog Zaštitinika građana, pa se obraćaju sa pritužbama na republičke institucije, javna preduzeća i ustanove, za koje lokalna kancelarija nije nadležna.

„Žale nam se na postupanje Katastra, EPS-a, Pošte, sudova, javnih izvršitelja, za koje mi nismo nadležni. Pomažemo im tako što u našoj kancelariji sačinjavamo predstavku i službeno je prosleđujemo republičkom Zaštitniku građana, koji je nadležan u takvim slučajevima“, rekla je ona.

Ona je dodala da građani najčešće imaju pritužbe vezane za komunalne probleme- buku, divlje deponije ili nesavesne vlasnike kućnih ljubimaca.

Žale se na nepostupanje ili loše postupanje nadležnih, omalovažavanje od strane službenika i kršenje lokalnih propisa.

Ombudsman Grada Niša je samostalan i nezavisan gradski organ koji je ovlašćen da štiti prava i interese građana od nezakonitog i nepravilnog rada organa gradske uprave, javnih službi čiji je osnivač Grad i uprava pet gradskih opština.