ALEKSINČANKA DOBILA BUBREG SVOJE MAJKE

Pišu : Južne vesti , autor Jovana Stojanović

Treća uspešna transplantacija bubrega ove godine završena je prošle nedelje u Nišu, a direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić je saopštio da će Violeta konačno imati priliku za potpuno normalan život, nakon što joj je bubreg donirala majka Zlatica.

Da je mlada Aleksinčanka prošle srede dobila bubreg svoje majke, novinarima je javio njihov prijatelj, ali su iz Univerzitetskog kliničkog centra naveli da će javnost o tome biti obaveštena kada pacijentkinje budu potpuno stabilne, s obzirom na to da je transplantacija teška i komplikovana intervencija.

Doktor Milić na čijoj Klinici je operacija izvršena je sinoć saopštio javnosti da je to bila treća uspešna transplantacija bubrega u ovoj godini, te da Violeta više neće ići na dijalizu, već će imati potpuno normalan život.

U samoj intervenciji ali i postoperativnom toku učestvovao je tim od oko 40 ljudi: urološku ekipu predvodili su dr Pejić i dr Dinić, vaskularnu ekipu dr Ilić, nefrološku ekipu dr Branka Mitić i dr Goran Paunović, anesteziološku ekipu predvodili su dr Stevanović, dr Golubović i dr Popović, laboratorijske analize radio je i tumačio tim dr Milana Lazarevića, kontrolne ultrazvučne preglede radila je dr Maja Jocić, ekipu u operacionoj sali predvodili su sestra Ružica Milosavljević i VMT Radovan Dramićanin, ekipu u intenzivnoj nezi predvodila je sestra Ana Milenković, dok je celokupnu brigu o neophodnom potrošnom materijalu i lekovima vodila dr Jasmina Erčević – napisao je Milić.

Istakao je da je i ova transplantacija izuzetno teška i zahtevna procedura, ali da je protekla besprekorno i bez ijednog incidenta, te da mu je čast i zadovoljstvo da radi i predvodi sve ove ljude, koji pokazuju izuzetnu i stručnost i posvećenost.

Ponosan na naš UKC Niš i srećan što je Violeta zahvaljujući svojoj majci dobila šansu za nov život koji više neće biti vezan za bolesničku postelju… Još mnogo ljudi čeka na transplantaciju kao spasonosnom rešenju za njihove životne probleme. Podržimo svi zajedno te ljude i program transplantacije u našoj zemlji… – zaključio je Milić.

Podsetimo, nakon prve uspešne transplantacije u Nišu ove godine, kada je otac donirao sinu bubreg, članovi tima sastavljenog od nefrologa, urologa, vaskularnih hirurga, anesteziologa i medicinskog osoblja UKC Niš su istakli da donatorska svest u Srbiji nije razvijena, kao i da je potreban novi zakon koji bi pomogao da država ponovo postane članica Eurotransplanta i povrati beneficije.