AMERIČKA POLICIJA OTKRILA PREVARANTE U NIŠU !

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti

Krajem prošle nedelje 11 osoba je uhapšeno zbog sumnje da su se od 2011. godine bavili digitalnim prevarama i, kako piše u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal, učestvovali su u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi na internetu. Tako su zaradili 70 miliona dolara, a svi su boravište imali u Nišu.

Među uhapšenima ima državljana Srbije, Crne Gore, Australije i Filipina, a svima im je, kažu u Tužilaštvu, zajedničko to što imaju boravište u Nišu.

Ako ste primetili oni jesu državljani drugih zemalja, ali imaju boravište u Nišu. Vršeni su pretresi i na drugim lokacijama, ali oni imaju boravište u Nišu – kažu u Tužilaštvu.

Ova grupa je pronalazila investitore širom sveta, pišu iz Tužilaštva, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju i lažne potvrde o prebacivanju novca.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su lica koja su pristala da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem imejla ili video-konferencijskih veza upućivali da prebace svoje „investicije“ na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom te grupe – piše u saopštenju.

Nakon toga grupa je, pojašnjavaju iz Tužilaštva, po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena, ponovo otvarala nove sa istom već razrađenom metodom rada.

Na ovaj način postoji osnovana sumnja da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara – zaključuju u Tužilaštvu.

Ko je organizator i koliko je u grupi koja je boravila u Nišu zaista i Nišlija, za sada nije poznato, ali oni koji se razumeju u bitkoine kažu da je to posebno tržište, kao i da je u Nišu puno onih koji na taj način zarađuju legalnim putem.

Ranije je bilo i više tih “kopača”. Oni na neki način kopaju bitkoine tako što iznajmljuju svoje resurse za transakcije ovim virtuelnim novcem. Mnogi trguju bitkoinima, imate i mogućnost plaćana određenih proizvoda bitkoinima, kao i bankomate gde bitkoine menjate za pravi novac. Ali uvek, kao i svakom poslu, imate i one koji to zloupotrebe – priča ovaj IT-jevac.

Poznavaoci ove oblasti dodaju i da u „blokčejn“ tehnologiji postoje i druge kriptovalute i da su bitkoini samo jedna od virtuelnih moneta uz pomoć koje je mogla da se izvrši prevara, a Tužilaštvo ne daje detaljnije informacije o tome.

Svi uhapšeni se nalaze u pritvoru, kako kažu u TOK-u, po rešenju sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu.