ANDIJA ODUŠEVIO SVOJOM VIRTUOZNOŠĆU NA GITARI

Povodom aleksinačkog letnjeg festivala ALEF , u Domu kulture održan je koncert Andrije Djordjevića koji je oduševio sve prisutne svojom virtuoznošću na gitari izvodeći dela klasične muzike .

Andrija Đorđević – gitara

Rođen 1999.godine u porodici gde se neguje muzička umetnost, vrlo rano izlazi na scenu koja postaje sastavni deo njegovog života.

Nižu muzičku školu, odsek gitare, započinje u Nišu, a nastavlja  u Aleksincu, najpre u klasi Strahinje Anđelkovića, a potom i prof. Miloša Dimitrijevića u čijoj klasi i završava. Srednju muzičku školu u Nišu uči u klasi prof. Bogdana Pejića. Uporedo uči i solo pevanje u klasi prof. Anite Ferlež Eraković.

Nosilac je mnogobrojnih I i II nagrada sa Republičkih i Međunarodnih takmičenja u zemlji i inostranstvu: Naissus Guitar Fest (Niš) – 2009, 2010, 2011, 2014, 2016. i 2017.godine; FEDES (Prokuplje) 2011; Guitar open Festival (Subotica) 2012; V-Art (Valjevo) 2013; Republičko takmičenje (Beograd) 2014. i 2016. kao i 21. Međunarodni konkurs za klasičnu gitaru “Akad. Marin Goleminov” (Ćustendil – Bugarska) 2017.godine gde postiže veoma veliki uspeh osvojivši 2.mesto.

Više godina zaredom dobitnik je godišnje Oktobarske nagrade Grada Aleksinca za postignute uspehe u školovanju i podizanje ugleda Grada Aleksinca i Vidovdanske nagrade Grada Niša.

Andrija Đorđević beleži mnogobrojne nastupe u rodnom Aleksincu i Nišu. Nastupa na koncertima u organizaciji FU u Nišu pod nazivom „Mladi na sceni“ 2011. i 2012.godine, a u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš gostuje na koncertu „Vilenjaci“. U organizaciji Niškog kulturnog centra nastupa na dodeli godišnje nagrade „Branko Miljković“ za 2013.godinu, promociji zbirke pesama A.Stojanovića „Širom zatvorenih očiju“, 2014.godine, a svojim nastupom obeležava i Svetski Dan poezije 2015.godine. Iste godine nastupa na koncertu mladih gitarista u Sali Internacionalnog kolegijuma umetnika STRAD u Nišu i gostuje na koncertima studenata Fakultet umetnosti u Nišu u Aleksincu, Leskovcu i Knjaževcu. Tokom 2014. i 2015. godine gostuje na koncertima klavirskog dua D-Art.

Kao član hora i orkestra osnovnih škola „Učitelj Tasa“ i „Sveti Sava“ ostvario je mnogobrojne koncerte u inostranstvu: Češka 2012, 2015. i 2016; Slovačka 2012; Italija 2013; Turska 2014. i 2015. i Grčka 2017.godine, a nastupio je i na Velikoj sceni Zadužbine Ilije M.Kolarca u Beogradu 2014.godine. Kao deo odabranih učenika SMŠ gostuje u Sloveniji (Maribor i Slovenska Bistrica) 2017.godine u okviru projekta razmene i bratimljenja muzičkih škola.

Andrijino puno interesovanje za muziku jasno se vidi i u njegovom aktivnom učešću na muzičkim festivalima van oblasti klasične muzike. Kao vokalni solista učestvuje na Festivalu dečije pesme Majska pesma 2011 u Nišu, gde osvaja nagradu za scenski nastup. Pesma Tebi sve mora da se nacrta u izvođenju Andrije Đorđevića objavljena je na zvaničnom CD-u festivala. Iste godine Andrija pobeđuje na školskom Karaoke Fest-u, a ubrzo zatim osvaja i treće mesto na nivou grada. Naredne godine, oktobra 2012. osvaja prvo mesto na Medijana Karaoke Fest-u, izvodeći Route 66 Net King Kola. Nakon toga slede gostovanja, intervjui i nastupi uživo na televizijama Belle Amie, NTV, TV Alt…

Baveći se jazz muzikom Andrija Đorđević nastupa i na veoma renomiranim domaćim festivalima Nisville jazz festival i Pozitivni, svojim nastupom otvara koncert povodom Internacional Jazz Day-a 2016.godine, a često gostuje i nastupa i sa renomiranim niškim muzičarima iz oblasti jazz-a kao što su: Misty jazz quintet, Vladan Karadžov (kontrabas), Josip Hartl (bubnjevi) i drugi.