ANDRIJI  IZ ŽITKOVCA BRONZANA MEDALJA NA MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI !

www.aleksinacbiz.com , Dušan Stevanović tekst , foto FB

Na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja se od 9. do 16. jula održaLa u Oslu – Norveška , učenici olimpijskog tima Srbije osvojili su četiri medalje. Među nagrađenim učenicima je i mladi Žitkovčanin , Andrija Živadinović koji sada pohadja nišku  gimnaziju  „Svetozar Marković“. On je osvojio 24 poena i sa još 9 takmičara iz celog sveta , podelio treće mesto i  bronzanu medalju .

Učenici Matematičke gimnazije u Beogradu , Gvozden Lapčević i Mateja Vukelić osvojili su srebrne medalje, dok su se bronzanim medaljama okitili učenici Milan Gelić iz iste gimnazije i Andrija Živadinović iz niške gimnazije „Svetozar Marković“.

U zvaničnoj konkurenciji na takmičenju je učestvovalo 589 učenika iz 104 zemlje.

Ovogodišnji ciklus matematičkih takmičenja, kao i pripreme za Međunarodnu matematičku olimpijadu, organizovalo je Društvo matematičara Srbije, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Mladi Žitkovčanin , Andrija Živadinović pokazao je svoje vrhunske kvalitete još dok je išao u Osnovnu školu u Žitkovcu . S obzirom na njegov ogroman kapacitet i silne nagrade iz mnogih oblasti , prešao je u srednju školu za posebne talente “ Sveozar Marković “ , u Nišu i nastavio sa vanseriskim rezultatima .

Andrija Živadinović je ,,inače ,sin doktora Rodoljuba Živadinovića i doktorke Tanje Živadinović koji rade u Aleksincu .