ANESTEZIOLOG , DR MLADEN BORBU SA KORONOM PRIKAZAO NA SLICI

Anesteziolog Mladen Stojanović na nesvakidašnji način je opisao lekarske dane u niškom Kliničkom centru gde je stigao 9. aprila, usred epidemije korona virusa, kao ispomoć svojim kolegama. Umesto rečima, ovaj lekar je svu strahotu borbe za život svakog pacijenta pretočio u crtež, koji podseća na ilustraciju iz srednjevekovnih knjiga koje pripovedaju o večitoj borbi između dobra i zla.

Olovkom je na dirljiv način prikazao izmučenog pacijenta za kojeg se podjednakom snagom bore lekari uz pomoć anđela i paklene sile koje pokušavaju da ga odvuku iz ruku dobročinitelja – piše Telegraf.rs.

Stojanović kaže da je poziv da dođe u Niš prihvatio odmah, te da je bio svestan onoga što ga čeka, ali da je ono što je zatekao u bolnici, nažalost premašilo njegove slutnje.

– Tek dve godine radim u Opštoj bolnici u Aleksincu, iskustva sa ovakvom situacijom nisam imao nikakvog. U Niš je najpre otišao naš načelnik Dragan Branković, a zatim je i meni stigao poziv direktora Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Radmila Jankovića da pojačam njihove redove. Ono što sam tamo video, zaista je bilo strašno…. gledao sam izmučene ljude, kako se bore za život, bilo je dosta mladih… Sve sam to veoma emotivno doživeo i tako je nastao moj crtež – priča dr Stojanović.

Kaže da je kao dete obožavao i da čita i da crta stripove, ali da nije ni slutio na kakvu će ga tematiku navesti profesija za koju se opredelio.

– Nakon što bih došao s posla, izolovan od porodice, trebao mi je nekakav ventil, i tako je nastao taj crtež. Prikazao sam kako se svakog dana otimamo za svakog pacijenta, u većini slučajeva smo mi pobeđivali u toj borbi, ali smo bili i poraženi. Osećali smo to kao profesionalnu ali i ličnu borbu sa tom silom koja je vukla pacijente na tu mračnu stranu, suprotstavljali joj se nadljudskim snagama i svakim danom, sve češće bili pobednici – kazao je dr Stojanović.

Svoje delo sramežljivo je pokazao najbližim kolegama, a oni su crtež prosledili dalje, tako da je na kraju završio i na zvaničnoj Fejsbuk stranici Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju.

– Drago mi je što su moje kolege razumele crtež… Prikaz jeste dramatičan ali ilustruje snagu koju smo pokazali da bi se izborili sa ovim zlom – navodi dr Stojanović i dodaje da će se, s obzirom na jenjavanje epidemije, nadalje baviti vedrijim temama.