Ja sam godinama radila u Aleksincu kao sudija , to je malo mesto, nikada nisam imala nijedan veliki slučaj koji ima bilo kakve veze sa vlašću ili slično. Moj fah su bile sitne krađe, incidenti, ništa veliko. Nije mi jasno kakve ja onda veze imam sa vladavinom Miloševića…

Da ne mogu svi iz Srbije da dobiju vizu za Kanadu, a naročito ne oni koji su između 1989. do 2000. godine bili zaposleni pri vladi ili imali neke jače funkcije u policiji i sudu, dokaz je Ljiljana Novaković iz Žitkovca kod Aleksinca, sudija u penziji, koja već deset godina bezuspešno pokušava da ode u ovu zemlju kako bi posetila unuka.

Naime, pre mesec dana, Ljiljana Novaković i njen suprug Tomislav rešili su da otputuju kod sina u Kanadu koji godinama radi kao patolog veterinarske medicine u toj zemlji i njihov je državljanin. Tamo se oženio i dobio dete, pa su baka i deka rešili da posete unuka.

– Mi smo prvi put pre deset godina pokušali da dobijemo vizu za Kanadu. Tada nam se snaja porodila i htela sam da odem i pomognem joj sa detetom nekoliko nedelja. Ipak kada smo aplicirali za vizu, brzo smo odbijeni jer sam ja bila zaposlena u aleksinačkom sudu u vreme vladavine Slobodana Miloševića, a muž je odbijen, samo zato što je moj muž – ističe Novakovićeva.

U izjavi koju je kanadska ambasada dostavila Ljiljani navodi se sledeće „Vi ste neprihvatljivi za ulazak u Kanadu prema članu 35 (1) (b) IRPA, prema kojem ste bili visoki zvaničnik u službi vlade koja se po mišljenju Ministarstva bavi ili se bavila terorizmom, sistematičnim ili brutalnim povredama ljudskog prava ili genocidom, ratnim zločinom protiv čovečnosti u smuslu stava 6 (3) do (5) Zakona o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti“.

Iako Ljiljana kao sudija u penziji nema mrlju u karijeri, to nije sprečilo ambasadu da onemogući njen odlazak.

Piše Kurir.rs , Foto  D. Stevanović