“ BANJA “ U RIBARSKOJ BANJI – TV PRILOG

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tekst i kamera Dušan Stevanović , tv prilog you tube aleksinacbiz

Ribarska banja ili kako je zovu kraljevska banja nalazi se na raskrsnici izmedju Aleksinca i Kruševca , na od prilike istoj udeljenosti od oko 35 kilometara .  Smeštena je na severnim padinama planine Veliki Jastrebac , na nadmorskoj visini od 540 metara.  Ušuškana je u kotlinama Ribarske i Banjske reke i obiluje prirodnim lepotama.  Njena lokacija u središnjoj Srbiji čini je lako dostupnom iz svih krajeva države.

Zbog relativno visoke nadmorske visine i zbog toga što je okružena planinskim ograncima, banja ima subplaninsku klimu. Uopšteno posmatrano ona imali malo padavina na godišnjem nivou, sa najkišovitijim majem i  najsuvljim februarom. Okružuju je hrastove i bukove šume, impozantne u svojoj lepoti.

Ribarska Banja, svoje ime dobila je po ribarima koji su na njenim izvorima, za Kneza Lazara, pecali pastrmku izuzetnog kvaliteta.  Ipak, korišćenje njenih lekovitih svojstva zadire još dublje u prošlost u vreme Rimljana i  4. vek nove ere . Česti posetioci ove banje bili su Aleksandar Karadjordjević , Miloš Obrenović I ostali srpski vladari , kao I mnogi , poznati književnici I umetnici . ,

Ribarska Banja poseduje 6 izvora mineralne sumporovite vode sa temperaturom vode od oko 40 stepeni .Zbog toga se voda u bazenima rashladjuje na 35 stepeni koja je konstantna bez obzira da li je to letnji ili zimski period Lečenje u Ribarskoj Banji sprovodi se kupanjem, pijenjem i ispiranjem grla, nosa i očiju. Indikacije za lečenje su :

  • stanja posle koštanih preloma i operacija na kostima ,svi oblici reumatizma ,deformacije kičmenog stuba i ostalo

U Ribarskoj banji se nalazi Zavod za lečenje i rehabilitaciju obolelih od ortopedskih, koštanozglobnih i degenerativnih oboljenja  „Ribarska Banja, raspolaže sa 470 ležajava, a ono što je specifično je to, da samo 200 kreveta pripadaju zdravstvenom sektoru dok je ostalih 270 na raspolaganju običnim turistima .

 

U Ribarsku banjo možete ići i ako niste bolesni , na odmor I oporavak , na jedan dan . Cene dnevne karte u bazenima sa pečurkama su 350 dinara , dok je u onom “kraljevskom “ bazenu  ,sa jakim  , podvodnim , hidromasažerima u kojima  možete masirati sve delove tela pojedinačno , cena 600 dinara . Najveće uživanje je zimi , kada napolju pada sneg , a vi se kupate u vrloj vodi .

 

Inače i vanpansionske usluge nisu skupe . Tako jedno piće u restoranu koštaod 80 do 100 dinara , a kompletan ručak sa roštiljem i 2 pića oko 800 dinara .

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=Pvmfr88gytc“][/vc_column][/vc_row]