БАЗАР ЗДРАВЉА И БЕСПЛАТНА ПРОВЕРА ПРИТИСКА И ШЕЋЕРА

Седмог априла , Дом здравља Алексинац обележиће светски дан здравља на два начина.

Екипа ДЗ Алексинац, у сарадњи са Црвеним крстом, обележиће овај дан:
1 – Базаром здравља од 9-11 сати, испред канцеларије ОТИС-а, у центру града, бесплатно мерећи ниво шећера у крви и висину крвног притиска, уз одговарајући здравствено-васпитни материјал;
2 – Предавањем на тему здравља специјалисте др мед. Маше Милчић од 17 сати, такође у ОТИС-у, где ће грађани такође моћи да провере крвни притисак, ниво шећера у крви и добити стручне савете лекара о здравственој превенцији.

Акцију ће спровести Служба за здравствену заптиту одраслих становника и Одељење поливалентне патронаже.

Позивају се заинтересовани грађани да присуствују предавању и акцији.

Ове године Светски дан здравља посвећен је депресији и обележава се под слоганом „Депресија – хајде да разговарамо”. Депресија је болест коју карактерише туга, губитак интересовања за догађаје из непосредне околине, уз немогућност обављања свакодневних активности у трајању од најмање две недеље. Људи који пате од депресије имају неколико карактеристичних симптома: губитак енергије, промену апетита, поремећај сна, анксиозност, смањену концентрацију, осећање безвредности, кривице и безнађа и мисли о самоповређивању или о самоубиству.

Депресија је један од водећих узрока оптерећења становника болестима у Србији. Према подацима из извештаја Светске здравствене организације из 2017. године (Глобално здравље: Процене депресије и других менталних поремећаја), од депресије у Србији пати 419.302 особе (5% популације).
Депресија више оптерећује жене код којих заузима треће место, док је код мушкараца оптерећење депресијом на шестом месту.
Циљ овогодишње кампање је да се повећа број људи који ће потражити помоћ, а који имају симптоме депресије. Разговор са особама од поверења може бити први корак ка опоравку од депресије. Разговарајући о депресији са члановима породице, пријатељима, здравственим радницима, у школама, на радном месту, социјалним установама, у медијима може се смањити стигма која је повезана са депресијом.

Светска здравствена организација у овогодишњој кампањи посебну пажњу посвећује онима које депресија најчешће погађа: адолесцентима и младим одраслим особама, женама у репродуктивном добу (нарочито после порођаја) и старијим особама (преко 60 година).

Циљеви овогодишњег Светског дана здравља су:
– боља информисаност јавности о узроцима и могућим последицама депресије;
– да депресивне особе препознају симптоме и затраже помоћ;
– да породица, пријатељи и колеге, депресивних особа могу да пруже помоћ.
Кључне поруке кампање:
– Депресија је чест ментални поремећај који погађа људе свих узраста, из свих сфера живота у свим земљама.
– Ризик за настанак депресије повећава сиромаштво, незапосленост, животни догађаји као што су смрт вољене особе или развод брака, физичка болест и проблем изазван употребом алкохола и дрога.
– Депресија узрокује душевну патњу и може да утиче на способност људи да обављају чак и најједноставније задатке.
– Депресија може да доведе до разарајућих последица на односе са породицом и пријатељима.
– Депресија може да онемогући људе да раде и учествују у породичном и животу заједнице. У најгорем случају депресија може довести до самоубиства.
– Депресија се може ефикасно спречити и лечити. Лечење обично укључује психотерапију или коришћење антидепресивних лекова или и једно и друго.
– Превазилажење стигматизације која је често повезана са депресијом повећава број оних који ће потражити стручну помоћ.

Фото Душан Стевановић