BEOGRAD izabran za domaćina EVROPSKE Parade ponosa , BRAVO !!!

IZVOR: MONDO/JELENA STOKIĆ JOVANOVIĆ

Na godišnjoj konferenciji Evropske asocijacije organizatora prajdova (EPOA), Beograd Prajd je osvojio titulu grada domaćina i organizatora evropske manifestacije Euro Prajd 2022 godine, saopštili su organizatori.

Beograd je tako pobedio ostale kandidate: Barselonu, Lisabon i Dablin.

Euro Prajd se dodeljuje gradovima kao domaćinima još od 1992. godine i Beograd je jedinstven po tome što će se Euro Prajd 2022 događaj prvi put organizovati izvan Evropskog ekonomskog prostora (EEA).

Goran Miletić, Direktor za Evropu organizacije Civil Rights Defenders i član organizacionog odbora Beograd Prajda izjavio je: „Jako sam ponosan!

Organizacija Euro Prajd 2022 događaja u Beogradu nam pruža mogućnost da LGBT+ zajednicu sa zapadnog Balkana osnažimo, reafirmišemo promociju evropskih vrednosti i ljudskih prava u Srbiji i predstavimo Beograd kao nezaobilaznu turističku destinaciju, bezbednu i otvorenu za sve.

Verujemo da će Euro Prajd približiti regionalnoj i evropskoj javnosti pitanja od posebne važnosti za LGBT+ zajednicu u Srbiji i regionu, kao što su pravno regulisanje istopolnih zajednica. Sigurni smo da će Euro Prajd biti važan faktor u afirmaciji šireg društvenog konsenzusa i uvažavanja različitosti i sloboda.

Želeo bih da se zahvalim svim organizacijama za ljudska prava sa Zapadnog Balkana koji su bili i ostali naši glavni saveznici, aktivistima i volonterima okupljenim oko Beograd Prajda kao i Turističkoj organizaciji Srbije na celokupnoj i svesrdnoj podršci.“

Marko Mihailović, koordinator Beograd Prajda kaže da je izbor Beograda kao grada domaćina Euro Prajd 2022 velika potvrda njihovog rada i cilja koji su postavili kada su počeli da organizuju Beograd Prajd.

Ovu pobedu posvećujemo svim našim volonterima, aktivistima i ljudima koji su nas sve ove godine podržavali. Euro Prajd 2022 u Beogradu nam daje priliku da Evropi i svetu pokažemo i pozitivne strane Balkana, ali najvaznije od svega je da ovim događajem želimo da ukažemo na duboke razlike koje imamo u društvu kao i na ozbiljan i sistematski problem diskriminacije i nejednakosti sa kojima se suočava LGBT+ zajednica na Zapadnom Balkanu“.