Izvor : Južne vesti , autor T. Radovanović

Preglede i testove za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, dojke i debelog creva, kao i srčanih oboljenja i dijabetesa, građani će moći da urade besplatno i bez uputa za vikend, 13. i 14. novembra, od 7 do 14 sati u Domu zdravlja u Nišu.

PAPA test, odnosno preventivni pregled za otkrivanje raka grlića materice, žene koje imaju između 25 i 64 godine moći će da odrade na prvom spratu, u prostorijama Službe za zdravstvenu zaštitu žena.

Iz niškog Doma zdravlja pozivaju žene svih starosnih dobi da urade i skrining na karcinom dojke, odnosno obave mamografski pregled, u Službi za radiološku dijagnostiku.

Bez uputa građani će moći da obave i test za rano otkrivanje karcinoma debelog creva. Ovi testovi biće podeljeni u centralnom holu, a preporučuju se prvenstveno onima koji imaju od 50 do 74 godine.

Osim skrininga na maligna oboljenja svi zainteresovani moći će za vikend da obave i skrining na šećernu bolest, u Službi za laboratorijsku dijagnostiku, a iz Doma zdravlja ga preporučuju naročito starijima od 35 godina.

Takođe u laboratoriji muškarci od 35 do 69 godina i žene od 45 do 69 godina, kao i žene koje su u postmenopauzi, moći će da daju krv i odrade skrining na rano otkrivanje kardiovaskularnih oboljenja.

Kako je ranije saopšteno, akcija “Otvorena vrata” organizuje se kako bi što više građana učestvovalo u preventivnim aktivnostima i posvećena je promociji zdravih stilova života.