BESPOVRATNA SRDSTVA ALEKSINCU OD NORVEŠKE

Arhiva NORVEŠKI AMBASADOR U ALEKSINCU , Foto Dušan Stevanović

Kraljevina Norveška u okviru projekata „Norveška za vas – Srbija“ uručila je danas sertifikate predstavnicima 12 lokalnih samouprava o dodeli bespovratnih sredstava za projekte u oblasti lokalne infrastrukture i sprovođenje stručnih obuka za zapošljavanje.

Projekat „Norveška za vas“ vredan je 4,27 miliona evra, a sprovodi se na teritoriji nerazvijenih područja u Srbiji i prilika je za pomoć 91. lokalnoj samoupravi koje spadaju u treću ili četvrtu grupu razvijenosti.

Bespovratna sredstva za lokalni razvoj dobile su opštine Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Bela crkva, Vladičin Han, Golubac, Knjaževac, Kučevo, Mionica, Sjenica, Surdulica, Trgovište.

Sertifikate su uručili državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović, pomoćnica ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirjana Čojbašić, ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad i šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji Mikela Telatin.

Državni sekretar u MDULS Zoran Kasalović kaže da opštine i gradovi nisu imali veću podršku kao što imaju danas i to ne samo od svoje države već, navodi, i kroz mnoge donatorske projekte koji su usmereni na konkretne izazove sa kojima se opštine susreću.

Kasalović je pozdravio napore Norveške i UNOPS-a koje kroz projekat „Norveška za vas“ obezbeđuju veće zapošljavanje ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji i inkluziji u nerazvijenim područjima, unapređenje lokalne infrastrukture i uspostavljanje okvira informacione bezbednosti elektronske uprave.

Izvor TANJUG