BIRN: BROJ UMRLIH I ZARAŽENIH VEĆI OD ZVANIČNOG SAOPŠTENJA , NAJVEĆA RAZLIKA U NIŠU

Izvor BIRN

, Južne vesti , autor Lj. F

Da je broj preminulih i zaraženih korona virusom značajno veći, pokazuje analiza BIRN-a čiji novinari su imalli uvid u podatke informacionog sistema „Covid19“. Prema tim podacima od virusa korona umrlo je 632 pacijenta, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja, a najveće potencijalno zataškavanje broja mrtvih zabeleženo je u Nišu.

Kako saznaje BIRN na osnovu uvida u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema „Covid19“ krajem prošle nedelje broj zaraženih kretao se od 300 do 340, a zvanični podaci pokazivali su da se ta brojka kretala do 97.

Podatak o broju zaraženih nalazi se u tabeli pod nazivom „Izveštaj za Vladu”, koja se pravi na osnovu pomenutog informacionog sistema. Tabela sadrži tri podatka – broj testiranih i pozitivnih u poslednja 24 sata, broj preminulih koji odobrava ministarstvo zdravlja, kao i zauzetost kreveta po bolnicama – piše BIRN.

Prema podacima do kojih su došli novinari BIRN-a, u Srbiji su od 19. marta do 1. juna od virusa korona umrla 632 pacijenta, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244.

Najveća razlika u broju umrlih primećena je, piše BIRN, u Kliničkom centru Niš gde je prema zvanično objavljenim podacima umrlo 77 pacijenata.

Podaci iz informacionog sistema u koji je BIRN imao uvid pokazuju brojku od 243 preminulih čiji je rezultat testa označen kao pozitivan, što je razlika od 166 mrtvih – piše BIRN.

Broj umrlih je „smanjen” i u drugim zdravstvenim ustanovanma, u KBC Dragiša Mišović brojka je manja za 55, KBC Zemun zvanično ima 32 umrla pacijenta, dok se u sistemu nalaze podaci o 88 preminulih, dok KBC Zvezdara zvanično ima 14, a u sistemu za 45 više, pa je ukupno 59 mrtvih.

Podaci pokazuju da broj smrtnih ishoda kreće da raste krajem marta, da vrhunac dostiže sredinom aprila i ostaje stabilan do kraja meseca. Upravo je poslednjeg dana marta, kao i 1. aprila na mobilne telefone svih građana Srbije stigla sms poruka u kojoj je stajalo da je situacija dramatična i da se približavamo scenariju iz Italije i Španije – piše u tekstu.

Podaci pokazuju da je najviše smrtnih ishoda bilo sredinom aprila kada je u proseku umiralo po 20 ljudi na dan koji su u bazi označeni kao pozitivni na virus, pa je tako recimo 12. aprila preminulo 23 osoba, dok je zvanično saopšteno 6. Sutradan je krizni štab saopštio da je preminulo 5 pacijenata, dok ih je u sistemu bilo 23, a 15. aprila je rečeno da je 5 osoba preminulo, iako sistem pokazuje da ih je bilo 20.

Niko od nadležnih koji su kontaktirani nije odgovorio na pozive novinara BIRN-a kako bi odgovorili na pitanje šta je uzrok velike razlike između zvanično saopštenih podataka i onih koji se nalaze u informacionom sistemu „Covid19“, kao i ko je odlučivao koji će se brojevi zvanično predstaviti javnosti.