VIDEO PRILOG  TV LASER , Aleksinac.biz

Tekst i foto Dušan Stevanović

Na aleksinačkoj pijaci ima i dovoljno robe i dovoljno kupaca ali para nema . Oni koji kupuju , kupuju na malo , uglavnom kilogram ili dva . Niko ne pravi zalihe jer su cene više , bar za 20 posto , u odnosu na prošlogodišnje . Prodavci se pravdaju , da je na više cene poljoperivrednih proizvoda , uticala paprena cena dizel goriva . S druge strane , kupci kažu da će njihova kupovna moć znatno skočiti kada se budu podigle plate i penzije , pa će tada moći da kupe i ono , što sada, kupuju samo pogledima .

Zbog toga je  , sada , cena dobrog paradajza i krastavca 50 do 60 dinara , dok se , prethodne godine kretala oko 40 dinara .

Interesantno je , da je ove godine zeleniš vrlo skup . Celer , peršun i paškanat se kreću oko 150 dinara , dok je kilogram kupusa čak 40 dinara . Crni luk je oko 50 dinara dok se beli kreće od 300 do 350 dinara .

Boranija je 80 dinara za kilogram , a cena paprike se kreće od 50 do 70 dinara za kilogram . Ljute papričice se kreću od 3 do 5 dinara u zavisnosti od toga koliko su krive . Zbog cene , Aleksinčani projedoše ove krive , a prave ostavljaju nekim drugima . Pasulj je 300 dinara, šargarepa 100 dinara , krompir , tikvice i cvekla se prodaju po 50 dinara .

Od voća , breskva kao i kruška se prodaju od 70 do 80 dinara , šljiva je 30 do 40 dinara , dok je groždje koje je ove godine jako dobro rodilo , najskuplje i treba ga platiti 100 dinara po kilogramu .

Cena jaja se kreće od 8 do 12 dinara , sitan sir je 300 , a filije 350 dinara .

Pijaca u Aleksincu radi svakog dana , a „ najjači „  dani su petak i posebno subota , kada na tezgama možete pronaći i po nekog proizvodjača poljoprivrednih proizvoda . Ostalo su prekupci koji se obično kunu da je to sve rodilo , baš u njihovoj bašti .