BUGARI , MAKEDONCI I SRBI ODUŠEVILI PUBLIKU U DRAŽEVCU

www.aleksinacbiz.com , Dušan Stevanović tekst i foto

Za vikend je u Draževcu kod Aleksinca održan , drugi po redu , Medjunarodni festival folklora na kome su učestvovala kulturno umetnička društva „ Graovo „ iz  grada Pernika u  Bugarskoj , „ Srma „ iz Kumanova u Makedoniji , „ Braća Trajić „ iz sela Starčeva kod Petrovca na Mlavi dok je domaćin bilo kulturno umetničko društvo „ Biser „ iz Draževca kod Aleksinca .

Festival je počeo svečanim defileom svih učesnika koji su sa svojim nacionalnim zastavama prošetali duž celog Draževca .

Pred velikim brojem meštana i posetilaca sa strane , uglavnom iz aleksinačke i niške opštine , veliku pažnju skrenuli su bugarski i makedonski folkloraši  . Sami  gosti bili su oduševljeni prijemom domaćina i  trudili su se da na najbolji način predstave zemlje iz kojih dolaze .

  • Selo Draževac učinilo je sve da se po drugi put održi  Medjunarodni festival folklora . Sada učestvuje 75 folkloraša , a nadamo se da će sledeće godine biti i svih 100 – rekao je predsednik Mesne zajednice , Zoran Janjoš .

Na Festivalu folklora , za najboljeg folkloraša proglašen je Vlatko Milanovski iz KUD „ Srma „ – Kumanovo , za najbolju igračicu proglašena je Natalija Stojadinović iz  KUD „ Biser „ – Draževac , najlepšu nošnju imali su folkloristi iz KUD „ Braća Trajić „ Starčevo kod Petrovca , najbolji utisaak ostavio je KUD „ Graovo „ iz Pernika , dok su u nadigravanju pobedili Glorija Paunović i Nemanja Stojanović iz Starčeva .

Inače , gosti iz Bugarske bili su smešteni u Domu , u Lipovcu gde su se upoznali i sa prirodnim lepotama ovog kraja , a gostima su se predstavili i članovi UG Radinost „ sa svojim rukotvorinama .