Čekali da prođu izbori, pa da poskupi gorivo, meso, roba široke potrošnje…

gradjanin.rs , Piše M.S

Najnovije poskupljenje u Nišu koje je zabeleženo, to je da se sada po višoj ceni nego ranije može kupiti kilogram mesa i to za oko 30 dinara. Od 25 do 35 dinara poskupelo je svinjsko meso. Juneće nije, jer kako kažu mesari, ionako je već skupo.

Poskupljenje se dogodilo istog onog dana kada smo pisali o poskupljenju goriva, ali uveče. Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća, odobreno je poskupljenje usluga „Niš stana“ pa će ovo javno preduzeće naplaćivati za 16,5 dinara odnosno 5 odsto. Tako su sada po stanu, domaćinstva plaćala 323 dinara, a sada će 16 dinara više.

Poskupljenja se mogu videti i na niškim pijacama. Prvo je običkna prva zelena salata koštala 40, da bi se ubrzo cena spustila na 20 dinara. Sada zbog poskupljenja troškova prevoza košta 30 dinara.

Ako malo zagledate trafike i prodavnice, videće se da su skočile za 5 do 10 dinara, mineralna voda, neke gickalice, puter…

Nije tu problem da je poskupela jedna stvar, jedan artikl, nego je problem što je za malo poskupela roba široke potrošnje, tako da dinar tamo, dinar ovamo, to se nakupi i zapravo ovo poskupljenje je veliko. Mi ćemo u stvari manje robe da dobijemo jer svi ovde kupuju meso za 100 do 200 dinara, gorivo od 500 do 1000 dinar…  – pričaju Nišlije.O ovom novom udaru na budžet građana nije bilo reči u toku kampanje srpske vlasti koja je dobila većinu glasova na proteklim predsedničkim izborima, tako da se stiče utisak da se sačekalo da izbori prođu pa da se „udari“ po novčaniku građana.

Magistar Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača kaže da je povećanje cene roba uslovilo poskupljenje goriva.

Cene idu naviše zbog poskupljena distribucije odnosno goriva. Postoji tu još jedno mišljenje, a to je da kada bi država smanjila za neki postotak svoje akcize, i cene nekih artikala bi bile niže, ali država se toga ne odriče. Ovo je značajan udar na budžet građana jer na mesečnom nivou kada građani plate sva ta poskupljenja, neće to biti mala cifra koju moraju da izdvoje – kaže Jovanović.

I što je posebno alarmantno, kako navode menadžeri nekih benzinskih pumpi može se očekivati još jedno neznatno poskupljenje goriva u narednom periodu.