DA LI JE UDARAC FLAŠOM BIO KOBAN ?

Piše : Kurir.rs

Porodica O. P. (19) iz Aleksinca, osumnjičenog da je maja prošle godine u masovnoj tuči na rođendanskoj proslavi u kafani Oaza u tom gradu rukom zadao udarac Aleksi Stojmenoviću (26) od kojeg je on preminuo, iznela je nove detalje iz istrage koji, po njihovom mišljenju, ukazuju na drugačiju sliku ovog događaja. O. P. je, podsetimo, za sada jedini osumnjičeni u ovom slučaju.

Oni navode da je na telu nastradalog mladića uočeno još povreda koje bi mogle da ukažu da je nakon pada posle udarca flašom, koji mu je zadala za sada nepoznata osoba, zadobio i udarce nogom, te da se pre toga uočava i udarac u vrat „nekim predmetom nalik piksli“.

– Uz svo saosećanje s roditeljima pokojnog Alekse što im ovim obraćanjem nanosim emotivni bol, želim da ukažem na neke nepobitne činjenice iz tužilačke istrage koje nisu istaknute, a koje će upotpuniti predstavu o dešavanjima te kobne večeri i doprineti da se sagleda prava istina – kaže D. P. majka osumnjičenog O. P.

Ona ističe oni da ne tvrde da je Aleksu usmrtila NN osoba udarcem flašom, ali da bi rasvetljavanjem onoga što se dogodilo nakon toga „moglo da se dođe do pune istine i izvršioca krivičnog dela“.

– Nesporno je da je smrt nesrećnog mladića, kao što je utvrđeno u obdukcijskom nalazu Zavoda za sudsku medicinu u Nišu (ZSM), nastupila snažnim udarcem u levu stranu vrata od koga je došlo do pucanja leve vertebralne-pršljenske arterije. Međutim, nigde se ne spominje da se u izveštaju ZSM navodi da je Aleksa imao i ovalne povrede i u slabinskom delu promera 45 puta 35 milimetara, u visini od 125 i 135 centimetara iznad ravni stopala, istovetne povredi na vratu od koje je nastupila smrt – tvrdi D. P. za Blic.

Prema njenim rečima, s toga se može postaviti pitanje otkud tri istovetne povrede na telu, koja je snaga potrebna da se nanesu takve povrede i kako je O. P., koji je bio ispred Alekse, mogao istovremeno da mu zada udarac i po leđima.

– Ne razmatra se logična pretpostavka da je Aleksa Stojmenović, oboren udarcem flašom, zaobio tri istovetna udarca nogom čiji obim ukazuje na špic patike, najčešće obuće koju mladi nose a koji su mogli da se nanesu samo ako se nalazio u ležećem položaju. I da se pre udarca flašom uočava i udarac nekim predmetom (nalikuje piksli) u vrat – objašnjava D. P.

Dragana Nikolić, majka nastradalog Alekse Stojmenovića (26) reagovala je nedavno povodom spekulacija o uzroku smrti njenog sina istakavši da on nije usmrćen flašom već da je kobna povreda mogla da bude naneta samo udarcem u vrat. Ona je ocenila i kao nepouzdano veštačenje video snimka Nacionalnog kriminalističko-forenzičkog centra (NKFC) – kojim je utvrđeno da kobne večeri nije došlo do kontakta između Alekse i osumnjičenog O. P. – napominjući da je veštak takav nalaz, po sopstvenom iskazu, doneo na osnovu „radnog i životnog iskustva i logičkog razmišljanja“.

Kobne večeri Aleksa je u tuči zadobio udarac u vrat koji je izazvao krvarenje u moždanom stablu i prestanak rada srca i disanja. Policija je u saradnji sa VJT Niš uhapsila O. P. iz Aleksinca zbog sumnje da je je Aleksi zadao kobni udarac i tako počinio krivično delo nanošenja teške telesne povreda sa smrtnim ishodom, krivično delo za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. Prijave su podnete protiv još dvojica mladića, M.S. i Z.T., koji se sumnjiče samo za učešće u kobnoj tuči, za šta je predviđena novčana kazna ili zatvor do tri godine.

O. P. je u septembru prošle godine pušten iz pritvora da se u daljem toku postupka brani sa slobode.

U Višem javnom tužilaštvu u Nišu kažu da više detalja o nekom predmetu mogu da daju kroz zvanično saopštenje nakon optuženja odnosno potvrđivanja optužnice.