„DAJ 50 EVRA, DAJ 100, DAJ 300…“ Ubijeni dečak iz Niša bio tragična žrtva DOBRO OSMIŠLJENE UCENE

Piše Blic-online,Branko Janaćković

Maloletni T. M. (15) koji je uhapšen zbog sumnje da je Ivana Lilića (18) iz Niša 12. juna izbo nožem, nanevši mu povrede od kojih je preminuo u bolnici istog dana, prethodno ga je pozvao na sastanak.

Prema nezvaničnim saznanjima, on se branio da ga je Lilić navodno maltretirao zbog nekakvog duga pa ga je pozvao i zakazao mu da dođe u park kod Apelacionog suda oko 00.45 sati.

Priznao je da ga je izbo nožem, koji je policija kasnije pronašla ispod jednog stepeništa. Njih dvojica su se poznavali odranije, ali nisu bili u dobrim odnosima.Policija je saopštila da je maloletnik u trenutku susreta Ivana nožem ubo dva puta u stomak, nanevši mu povrede od kojih je preminuo 12. juna oko 14 sati na Grudnoj hirurgiji. Policija je za manje od 24 sata identifikovala i uhapsila osumnjičenog.Bojana Lilić, majka ubijenog mladića Ivana Lilića (18), kaže da je njen sin ranije dobijao pretnje jer su pokušali da ga uvuku u lanac prodaje droge, ali da on nije želeo time da se bavi. Ona je rekla da ne zna da li te ranije situacije imaju veze sa napadom i fatalnim ranjavanjem njenog sina.Imao je ranije neke pretnje. Neko ga je čak i u školi čekao, nudili su njegovim drugovima po 500 dinara da kažu gde je on. Sve je počelo u februaru kada mu je u jednoj igraonici prišao momak koga ne poznaje i dao mu 500 dinara da mu pričuva kesu sa marihuanom na sat vremena. On je sedeo u igraonici, a kada su drugovi pošli u grad, krenuo je i on. Međutim, zaustavila ih je interventna jedinica policije i privela ih. Pokušao je da objasni da je dobio kesu da je pričuva za 500 dinara, ali nije vredelo. Napisali su mu prijavu i oduzeli kesu. Onda je krenula tortura – priča kroz suze Bojana Lilić.

Ona kaže da je mladić koji mu je dao kesu, a koga ne poznaje, zahtevao da mu da pare.

– Daj 50 evra, daj 100 evra, jer je ta roba ostala u policiji. Daj 150 evra, daj 300 evra. Nije smeo ni u školu da ide. Nego kako skupi deo para, slao je tom momku koji mu je dao kesu a koga ne poznaje, niti mu zna ime. Plakao je, molio me da mu pomognem da se razduži, rekao je da ga teraju da prodaje drogu, ali da on to ne želi da radi – priča uplakana majka.

Kako kaže, uspela je da skupi 700 evra da skinu sa vrata reketaše.

– Pitala sam ga da prijavimo policiji, kaže: „Nemoj, majka, pobiće nas. Ti ne znaš kakvi su“ – priča ona.

Poslednji je poziv, kako priča majka, primio 26. maja.

– Pozvao ga je taj momak i rekao da mu duguje još 5.000 dinara. Pošto mu je platio, pretnje su prestale. Preksinoć smo sedeli i pričali. Više ga nisu zvali. Još sam kredit podigla advokata da angažujem – jada se nesrećna majka.

Kobno veče kada je nastradao

– Kobne večeri, rekao je da ide do grada sa društvom do Železničke stanice sa društvom, dogovorili smo se da mi kupi sok i cigarete kada se vrati. Ujutru sam videla da je svraćao kući, ali ga nije bilo pa sam mislila da je svratio kod devojke. Onda me je pozvao suprug i rekao da je na hirurgiji… Pokušali su da mu spasu život. Borba, borba, borba i na kraju ništa… – priča Bojana.