DANKA DOBILA IME PO TOMINOJ PESMI , ŽIVI U ALEKSINCU I SVIRA VIOLINU

Piše : Serbia news , autor Maja Kostić

Danka iz Aleksinca violinu svira od svoje četvrte godine. Na mnogim takmičenjima osvajala je razne medalje, od kojih nekoliko zlatnih, a ime je dobila po čuvenoj pesmi Tome Zdravkovića “Danka”.

Na tradicionalnoj manifestaciji u Tominom rodnom Aleksincu, zasvirala je “Danku” na violini i oduševila okupljenu publiku.

“Te neke prve korake možemo da nazovemo druženjem sa njenom nastavnicom. Družile su se na vrlo lep način, više su jele čokolade i sladolede nego što su svirale. To je ono što je Danku još više privuklo, a to je bio i način na koji je profesorka uspela da joj približi instrument i sviranje”, kazala je Dankina mama, Nevena Veljković.

Da je rođena sa ogromnim talentom i da je apsolutni sluhista, to se bukvalno osetilo, navodi Nevena. Još kao vrlo mala savršeno je reprodukovala tonove i pesmice. S obzirom da je starija Dankina sestra afirmisani pijanista, može se reći da potiče iz muzičke porodice i da joj je sestrin primer bio “vetar u leđa”.

“Ona se tako rodila, svima je to bilo jasno da je muzika njeno nadahnuće”, kaže Dankina mama.

Pored njenog ogromnog talenta i truda, zanimljivo je što je uspela da spoji različite žanrove, spoj narodne muzike na “klasični” način.  U domu Veljkovića klasična muzika nije jedini pravac, već se svi podjednako slušaju i na taj način uspevaju da uživaju u čarima koje muzika pruža.

Ime je dobila po čuvenoj pesmi “Danka” iz 1971. godine, legendarnog pevača narodne muzike, Tome Zdravkovića.

“U našoj kući nije zastupljena samo klasična muzika kao jedini pravac, već su svi žanrovi jako prisutni u našem domu i poštuju se podjednako, sluša se sve. Nema nečega što bi ostalo po strani ili će se favorizovati. Volim da im dočaram lepotu muzike koja god i kakva bila. Želim da ih ubedim dok su još mali da muzika nije nešto što oni trenutno rade , već da svaki žanr ima svoju lepotu i svoju priču kako je nastao i odakle je potekla”, kaže ponosna mama.

Pesma Danka je njen poklon.

“Verovatno je nju ta melodija, koja je jako lepa i specifična oduvek nosila i onda je došao moment da se ta melodija odsvira na festivalu”, dodaje ona.

Mnogo nagrada u njenoj dosadašnjoj karijeri, njen portfolio je već poprilično ispunjen, a podsetimo, nema ni deset godina.

Sviranje joj predstavlja uživanje, a ne obavezu, a verujemo da će se o ovom malom virtouzu i njenom talentu, u budućnosti tek govoriti.