Piše Blic , Branko Janaćković

Vozač “sitroena” N.D. (27) iz okoline Ražnja, koji je 13. septembra oko 16.10 časova na putu Aleksinac – Ražanj kod sela Vukašinovac naleteo na četvorogodišnju devojčicu M.K. iz Mataruške Banje i usmrtio je na licu mesta, nije kriv za strašnu saobraćajnu nesreću, pokazalo je veštačenje Saobraćajnog fakulteta u Beogradu. Kako, saznaje “Blic” veštaci su utvrdili da je devojčica izašla iz parkiranog automobila na kolovoz u momentu kada vozač nikako nije mogao da je izbegne, te da u njegovim radnjama nema propusta.

Kako je „Blic“ pisao, protiv vozača je nakon udesa bila podneta krivična prijava u redovnom postupku zbog sumnje da je počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja kako bi se u istrazi otvorila mogućnost da se obavi ovakvo veštačenje.

Ovu ekspertizu u sklopu istrage stravične nesreće naložio je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu koje je nakon dobijanja rezultata veštačenja odbacilo krivičnu prijavu protiv vozača.

– Veštačenje je obavio Saobraćajni fakultet iz Beograda sa sedam veštaka različitih struka. Apsolutno su stali na stanovište da nema propusta vozača jer je dete po iznenadnom izlasku na kolovoz predstavljalo nepredvidivu prepreku. Nakon dobijanja veštačenja, odbačena je krivična prijava protiv vozača – kaže za „Blic“ Osnovni javni tužilac u Aleksincu Ivan Mitrović.

O ishodu istrage obavešten je i zakonski zastupnik nastradale devojčice a u zakonom propisanom roku nije bilo žalbi na odluku tužilaštva.

Kako je naš list pisao, automobil “reno 5”, u kojem je bila devojčica, bio je parkiran pored puta tako da je samo zadnji točak 20 centimetara bio na kolovozu. Majka devojčice je sa desne strane „renoa“ izašla da drugo dete odvede u wc dok je i vozač automobila – stric oca devojčice M.K., takođe izašao na kratko iz vozila. U jednom trenutku devojčica M.K., koja je ostala sama u automobilu, nekontrolisano je izašla iz vozila na kolovoz sa leve strane kada je na nju je naleteo “sitroen” i usmrtio je na licu mesta.