DIREKTOR “ NIŠ EKSPRESA “ KUPUJE SVOJU FIRMU ?

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti , Foto D.Stevanović
Bez poslovnih prihoda u 2018. i sa gubicima poslednjih nekoliko godina – tako izgleda poslovanje firme Gojko Bokić d.o.o koja kupuje akcije Niš ekspresa. Firma se zvanično bavi plastikom, a vlasnik joj je Zoran Jovanović, ujedno i višedecenijski direktor Niš ekspresa. Jovanović već ima 49 % akcija, ali želi i ostatak koji sada drži Delta real estate Miroslava Miškovića.

Firma koja drži skoro polovinu akciju Niš ekspresa, a sada želi sve, zove se Gojko Bokić d.o.o, registrovana je kao društvo za izradu predmeta od plastičnih masa, a u stoprocentnom je vlasništvu Zorana Jovanovića, pokazuju podaci sa Agencije za privredne registre.

Javno dostupni finansijski izveštaji pokazuju mršavost ove kompanije – poslovni prihodi 0 dinara prošle godine, neto gubitak od 641.000 dinara u 2018, a 1.727.000 dinara u 2017.

To nije sprečilo ovo preduzeće da krene u novi poslovni poduhvat – 100% akcija Niš ekspresa. Sredinom septembra ponudili su 1.537 dinara po akciji, a žele da kupe blizu 300.000 akcija. Ponuda traje do 14. oktobra. Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je ovo preuzimanje.

Trenutno Gojko Bojić d.o.o poseduje 49,28% akcija sa pravom glasa i 40% preferencijalnih akcija (akcionari koji primaju dividende, ali ne odlučuju).

Kako teče preuzimanje i odakle novac za kupovinu, pitanja su koja su, preko Uprave niškog prevoznika upućena Zoranu Jovanoviću, ali još nema odgovora.

Većinski paket kontrolnih akcija poseduje Delta real estate, firma koja je u vlasništvu Delta investmenta tajkuna Miroslava Miškovića. O povlačenju nisu hteli detaljnije.

Ne želimo da komentarišemo – rekli su u kompaniji.

Inače, Miškovićeva Delta kupila je Niš ekspres 2008, a uz preduzeće dobili su i zemljište na Bulevaru Nemanjića gde je bila garaža Niš ekspresa.

Tu planiraju tržni centar Delta planeta dobili su već građevinsku dozvolu.


Tranzicija na srpski način – direktor postaje vlasnik

Zoran Jovanović decenijama unazad vodi Niš ekspres. Zbog preduzeća je bio i hapšen i sumnjičen za malverzacije od 1993. do 2001. Ipak, oslobođen je optužbi 2005. godine.

U privatizaciji Niš ekspresa 2008. godina učestvovao je kao predvodnik konzorcijuma. Tada je najviše akcija kupio Mišković. Sada bi to sve mogao da preuzme Jovanović.

Novinar Nove ekonomije Filip Rudić kaže da je ovo klasična srpska tranzicijska priča.

Da li neko proverava odakle gubitašu sredstva da preuzme kontolu nad Niš ekspresom? Organi bi trebalo da kontrolišu poreklo novca – kaže Rudić.

Firma Gojko Bokić je bila preduzetnička radnja do 2016, a onda ju je Gojko Bokić ugasio 3. novembra i istog dana osnovao deoničarsko društvo-Gojko Bokić. Decembra 2016. kao vlasnik upisan je Zoran Jovanović. Gojko Bokić postao je formalno direktor, a njegovo ime ostalo je u nazivu kompanije.

Upravo je Bokić potpisao ponudu za preuzimanje akcija, ali se ni on nije javljao na broj poznat redakciji.

Inače, mali akcionari Niš ekspresa žalili su se prošle jeseni da ih rukovodstvo primorava da prodaju akcije. Iz preduzeća su to negirali.