VIDEO : DOKTORKIN MUŽ NAJBOLJE KUVA – “ ČERVIŠIJADA “ U TEŠICI

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

www.aleksinacbiz.com ,  Dušan Stevanović tekst i  video , you tube aleksinacbiz ( pritisnite „ PRATI „ , subscribe )

Za vikend je  u selu Tešica ,   održana  IV „ Červišijada „ . Naime , radi se o takmičenju u spavljanju starinskog jela od svih vrsta belog mesa , pilećeg , zečijeg , ćurećeg ,kao i brašna ,soli ,  masti , vode i belog luka .

Glavni organizatori bile su žene , odnosno , Udružene pod nazivom „ Super žene „ iz Tešice koje svojim aktivnostima , pre svega kulinarskim , pronose slavu aleksinačke opštine .

Predsednica Udruženja ,  Mira Stjepanović Bogdanović je rekla da udruženje postoji 8 godina i da se bavi spravljanjem starinskih jela , vezenjem i heklanjem, kako bi  na taj način čuvali  tradiciju . ( Ceo razgovor pogledajte u videu koji se nalazi na kraju ekrana )

Na takmičenju je nastupilo  13  ekipa iz Niške banje ,  Ribarske banje , Aleksinca , Kormana , Gredetina,  Loćike  kao i ostalih naselja aleksinačke opštine .

Pored ovog takmičenja bilo je  organizovano i takmičenje u pravljenju drugih nacionalnih jela ( riblje čorbe , roštilja , jela na tanjirači , gulaša ) , a „ Super žene „ iz Tešice su  dodale  i kuvana jela kao što su   pasulj , sarmice , punjene paprike ,  pite i kolače .

Pobednik ovogodišnje 4 te po redu „ Červišijade „ bila je ekipa „ Braća Daltoni „ iz Aleksinca . Drugo mesto pripalo je ekipi „ Domaćice „ iz Gredetina , dok je treća bila „ Morava „ , takodje iz Aleksinca .

A , evo šta kaže pobednik , kako se pravi najbolji Červiš

  • Recept za pravljenje Červiša „ naučio sam od svoje majke , a ona opet od svoje . Prenosi se sa kolena na koleno . ( Kako se pravi najbolji Červiš , pogledajte u video prilogu na dnu ekrana )

Sve ukupni pobednik bilo je Udruženje gradjana „ Radinost „ iz Aleksinca .

Štandove svojih ručnih radova izložili su „Etno udruženje“ Korman, Anđelkin Kutak i  Licidersko srce iz  Niša.

Na  manifestaciji  je bilo i  kulturno umetničkog  programa koje je izvelo , KUD  „Dejan Jovanović Deša“ iz Tešice sa  tri splet igara  najmlađih  članovim svog društva ,

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=iTH-vbtzMiY“][/vc_column][/vc_row]