DOMAĆI TURIZAM : STOPANJA – MESTO GDE RADI PEČENJARA DO PEČENJARE

www.aleksinac.biz , Tekst i foto Dušan Stevanović

Stanovnici Stopanje , malog mestašca koje se nalazi na magistralnom putu izmedju Kruševca i Trstenika više od pet i po  decenija koriste prednosti prometne moravske magistrale koja prolazi kroz to mesto i prolaznicima koji idu ka Kraljevu, Vrnjačkoj banji, Trsteniku ili Kruševcu prodaju pečenje od kojeg su napravili brend po kome je kraj i poznat.

Ima mnogo pečenjara,sve jedna do druge ali je konkurencija zdrava i sve rade . Kada je kvalitet tu, onda ima i posla. Preko 15 tak pečenjara rade jedna do druge , Jedne na ražnju okreću isključivo jagnjad , druge prasiće .

U njihove restorane namenski su dolazili poznati političari , medju njima i Dačić , Arkan , Legija , a ni Gašić nije imun na ove objekte . Vlasnici restorana sa ponosom to ističu .

U poslednjih desetak godina, ima  sve više putnika namernika i stranih turista , a  gosti dolaze iz Beograda i Novog Sada, Najviše posla ima nedeljom kada je pijačni dan. „To  su  gosti lokalni, odavde iz Stopanje, Kruševca, Trstenika…“ .

Cena mesa po kilogramu , u restoranu ,  se kreće od 1.200 dinara za praseće odnosno 1.800 dinara za jagnjeće pečenje i seče se na licu mesta po želji gosta but, rebarca , plećka . Ko šta voli  . Dnevno se proda 3 do 4 jagnjeta ili praseta .

Interesantno je da vlasnici isključivo  sami okreću marvu na ražnju jer samo oni znaju recept za dobro pečeno jagnje ili prase . Svako ima svoju tehniku . Kažu , da je najbolje jagnje ono od oko 35 do 40 kilograma , a za takvo jagnje treba oko 3 , 5 sata okretanja . Jagnje je gotovo , kada se meso samo odvaja od kostiju  , što zavisi od jačine vatre , odnosno , žara . Temperatura nesme biti previsoka jer će onda spoljni deo da pregori , a unutra će ostati sirovo meso , kao i da vatra nesme da bude ni slaba jer se onda meso užilavi .

Najveći problem je nedostak jagnjadi i prasada u njihovom kraju , pa s toga moraju često da odlaze u aleksinački i sokobanjski kraj . Mnogo bi im bilo lakše , kada bi neko iz svrljiškog ili pirotskog kraja dovozio živu stoku jer je oni  , u Stopanji kolju dan za dan da bi meso bilo sveže , a ne zamrznuto . Svi oni imaju svoje torove i obore u kojima čuvaju životinje do dana klanja .

Inače , cena koju plaćaju  po jagnjetu je 100 evra .

Al se nekad dobro jelo , a boga mi i sada !!!


PRODAJEM INDUSTRISKE ENDLERICE- 061 20 84 84 0