DUALNIM OBRAZOVANJEM UČENICI ĆE ZARADJIVATI ZA SEBE I SVOJE PORODICE U ŠKOLI „ŠUMATOVAC“

www.aleksinacbiz.com , Dušan Stevanović tekst i kamera , you tube aleksinac biz (pritisnite „PRATI“,SUBSCRIBE)

Svi učenici koji budu upisali Biotehnološku školu „Šumatovac „u Aleksincu moći će da zaradjuju za sebe i svoju porodicu još za vreme školovanja .Novi način dualnog obazovanja za učenike koji budu upisali smerove modelni krojač i industriski krojač , omogućiće da se školuju i zaradjuju . Učenici će u prvoj godini imati jedan dan praktične nastave u  nedelji , dok će u drugoj i trećoj godini imati po dva radna dana praktične nastave . Za sve vreme provedeno na praksi dobijaće odredjeni prihod u  skladu sa unapred definisanim prvilima .  Škola „Šumatovac „ će , ove godine , upisati po 15 učenika na oba smera  . Ukupno 30 učenika.

Ova novina je najviše uvedena zbog potrebe privrede , a u Aleksincu zbog dva velika inostrana investitora , nemačkog „Grammer“ a i kanadske „Magne“ koji zapošljavaju preko 2.000 radnika i vape za stručnom radnom snagom . Prosečne plate u ovim fabrikama su oko 70.000 dinara .

Pored ovog smera , Biotehnološka škola „ Šumatovac „ iz Aleksinca upisaće učenike i u druge smerove , nakon čega će učenici moći ,odmah,  da se zaposle . To su smerovi „pekar“ i „rukovalac pojoprivredne mehanizacije“ . Primaće se , u oba smera , po 15 učenika .

Ovo su trogodišnja zanimanja , a svi oni koji žele da upišu četvorogodišnju školu , mogu upisati smer „tehničar za biotehnologiju“ . Nakon završetka školovanja , bez ikakvog ograničenja,učenici mogu upisati Poljoprivredni , Tehnološki i Prirodnomatematički fakultet .