DULOVIĆ JEDINI U SRBIJI PRAVI HARMONIKE

Kažu da muzika leči dušu, a Dragan Dulović (60) iz Aleksinca pravi „oruđe“ koje služi tome, tačnije, pravi harmonike. Godinama je živeo i Italiji, gde je u jednoj fabrici naučio zanat, a danas je jedini u Srbiji koji se bavi izradom ovog kompleksnog instrumenta.

Dragan se na početku razgovora za Telegraf.rs, najpre prisetio davnih dana, kada nije ni slutio da će biti jedinstven na našim prostorima.

U Italiji je radio sa 1.500 kolega, a u Srbiji je počeo sam. Danas, on ima svoje saradnike a velika podrška mu je i sin.

– Ovde sam počeo da radim, sklapao sam harmonike, a onda sam napravio svoj brend i ime. Moje harmonike su kvalitetne, a naziv im je „Diwall“. Najpoznatiji harmonikaši dolaze kod mene, jer zaista radimo kvalitetno – priča naš sagovornik.

Da je harmonika jako kompleksna, znamo, ali koliko je potrebno da se napravi jedna kvalitetna harmonika?

– Sam da je pravim, to bi trajalo oko mesec i po dana, ali ovako imam ljude koji su uz mene, i mi radimo istovremeno više harmonika. Znate kako, tu je najbitnija precizna mehanika. Veza sa zvukom dolazi kasnije, ima dosta detalja oko toga. To je kompleksna priča. 

Uprkos tome što Dragan pravi harmonike, nikada nije naučio da je svira. I to je svima i čudno i zadivljujuće.

– Ne znam da sviram harmoniku, ali je jako dobro pravim. Inače, i u Italiji niko nije znao da svira, samo smo je pravili i to je svima simpatično – kaže nam Dragan krozu osmeh.

Trenutno je jedini u Srbiji koji ih pravi, zato ga pitamo šta će biti posle njega.

– Moj sin radi sa mnom zajedno, poslednjih sedam ili osam godina, on je moj naslednik. Mi se bavimo samo ovim poslom, od toga živimo i to je ono naše, što volimo. Pravimo i veliku radionicu, pa ćete doći kod nas da vidite kako to sve izgleda – rekao nam je Dragan.

Piše : telegraf.rs