DVADESET PETORO ZARAŽENO ŽUTICOM “ C „

Lekari niškog Kliničkog centra u Nišu su tek danas objavili da je od virusa Hepatitisa C zaraženo 25 pacijenata, iako se prvi slučaj dogodio krajem juna ove godine.

Goran Stanojević, pomoćnik direktora za hiruška pitanja i zamenik predsednika komisije za interhospitalne infekcije rekao je danas da se epidemija suzbija jer se ni jedan pacijent sa ovim oboljenjem nije javio u proteklih 45 dana.

Ovih 25 pacijenata se zarazilo na odeljenju za hemionždijalizu Kliničkog centra u Nišu, a uzrok se i dalje, prema njegovim rečima, utvrđuje.

Što se tiče epidemiološke situacije, od 27. juna je registrovano dvadesetpetoro pacijenata obolelih od hepatita C. Moram da kažem da je poslednji oboleo registrovani pacijent registrovan pre mesec i po dana, što je s aspekta inkubacionog perioda  ohrabrujuće da se time epidemija zaršila. Uprava Kliničkog centra i Klinika za nefrologiju i hemiodijalizu preduzela je niz mera u cilju suzbijanja epidemije. Mi smo u permanentnom dogovoru sa sanitarnom inspekcijom, Institom za javno zdravlje u Nišu i „Batutom“ u Beogradui. Što se tiče stanja pacijenata, svi su dobro. Čak je jedan pacijent u fazi potpunpog izlečenja – rekao je Stanojević.

On nije precizirao odakle na klinici ova krvno prenosiva bolest.

I kod nas i u svetu, prihvatljiv rizik kod krvno prenosivih bolesti je 10 odsto. Ako uzmemo cifru da je na Klinici za nefrologiju i hemiodijalizu uključeno 275 pacijena na hroničnom programu dijalize, a da je 25 obolelih, jasno je da je taj procenat ispod 10 odsto. naravno nismo mi zadovoljni time, ali hoću da kažem, da sve ono što se dešava je u okviru svetskih statističkih podataka. Jednostavno, 10 posto se uvek očekuje pojave epidemija krvno prenosivih bolesti – rekao je Stanojević novinarima.

Izvor  gradjanin.rs , Autor M.S.