Autor: Nemanja Rujević , Deutsche Welle , foto aleksinacbiz.com arhiva

Novinar Dojče velea Nemanja Rujović je nakon zamrzavanja cena osnovnih namirnica u Srbiji rešio da proveri koliko one i drugi proizvodi koštaju u Nemačkoj i došao do zaključka da nemački potrošač prolazi bolje od srpskog, podsećajući da su prosečne plate u Nemačkoj oko šest puta više nego „srpske“.

Kako je naveo, suncokretovo ulje u bonskom Lidlu košta 1,39 evra (u Srbiji 1,5 do 2 evra), pšenično brašno 45 centi (u Srbiji 54 do 79 centi), kristal-šećer 79 centi (u Srbiji 67 do 80 centi), dugotrajno mleko sa 3,5 odsto mlečne masti 80 centi (u Srbiji sa 2,8 odsto masti košta od 72 centa do evro).

Kod svinjetine je, kaže, teže jer Nemci nisu baš fiksirani na butkice, više na leđa. Kilogram za pečenje može da se kupi za 6,99 evra (u Srbiji but skuplji od 5 evra).

Verovatno bih u Bonu prošao i jeftinije da sam obišao Aldi, Peni, Neto i još poneki diskont, navodi Rujević. „Ali i ovako, kao što se vidi, nemački potrošač prolazi bolje od srpskog, čak i kad ne računamo da su prosečne plate u Nemačkoj oko šest puta više“, dodaje.