Текст и фото Душан Стевановић

За само 2 месеца у Алексинцу је оболело скоро 500 људи од малих богиња и епидемија обухвата озбиљне размере. Пре неколико дана, у Нишу, на Инфективној клиници се чак и породила једна жена из Алексинца која је оболела од малих богиња .

Да мале богинје не бирају доба, узраст и пол показује и податак да је од ових скоро 500 оболелих, чак 34 радника медицинских установа у Алексинцу. Највивше их је оболело у Дому здравља , чак 21 и оваква ситуација угрожава рад Дома здравља и рад са пацијентима који болују од других болести. Онај мали број престалог здравог медицинског особља ради на ивици издржљивости јер је пријем других забрањен. У Општој болници Алексинац инфицирано је 13 медицински радника .

Очекује се даље ширење епидемије .

Тачно је да мале богиње нису карантинска болест и да се никоме не ограничава слобода кретања али примећено је претерано неодговорно понашање оних који оболе, да се врло слободно крећу међу здравом популацијом и тако шире ово обољење. Дом здравља апелује на оне који су заражени малим богинјама  да се понашају одговорније и да мисле и на своју околину.