HITNA POMOĆ, IMA VOZILA, NEMA LEKARE !

Iako ima tri kompletno opremljena saniteta, aleksinačka Hitna pomoć sa postojećim brojem zaposlenih ima samo jednu terensku ekipu u smeni. Opština Aleksinac inače ima 72 naselja sa više od 50.000 stanovnika, dok u susednim opštinama Sokobanji i Ražnju služba hitne pomoći ne postoji.Žitelji aleksinačke opštine koji pozovu 194 ne retko ne mogu da računaju na brzi dolazak ekipe hitne pomoći.

„Sa roditeljima desilo se više puta da ekipa ne može da dodje tog momenta. Konsultujemo lekare koji su se javili šta da uradimo do tada, ili da se organizujemo da dođemo do hitne pomoći“, kaže Milena Maksimović, Aleksinac.

Problem je u tome što Aleksinac, inače jedna od najvećih opština u Srbiji, ima samo jednu terensku ekipu hitne pomoći u smeni. Zato, iako primaju više poziva istovremeno, odgovaraju samo na jedan – najhitniji.

„Najveći problem je što pored opštine Aleksinac, koja ima veliku razuđenost, pokrivamo i koridor 10 od Draževca do Pojata, i vozimo u niški Klinički centar životno ugrožene pacijente iz Opšte bolnice u Aleksincu“, kaže  dr Zvezdana Antić, načelnik Službe hitne medicinske pomoći Aleksinac.

Tako, dok je ekipa sa pacijentom u Nišu ili u selima udaljenim i po 50 kilometara, Aleksinac ostaje bez terenske ekipe hitne pomoći, a kažu, nema dovoljno lekara ni za dežurstva u ambulanti. Srećna okolnost je ta što u ovom mestu hitna pomoć funkcioniše u okviru Doma zdravlja, u prizemlju zgrade.

„Pošto nema dovoljno ekipa da pokriju sve smene, pomažu u određenom delu dana i lekari opšte medicine. Silaze u hitnu pomoć da pregledaju pacijente koji ne mogu da se popnu sprat više ili su vitalno ugroženi“, kaže  dr Rodoljub Živadinović, direktor Doma zdravlja Aleksinac.

Iz ove ustanove više puta obraćali su se Ministarstvu zdravlja radi novih zapošljavanja.

U Ministarstvu zdravlja kažu da su aleksinačkom Domu zdravlja odobrili zapošljavanje četiri lekara i osam medicinskih sestara, dok ovde tvrde da su ove godine zaposlili tri sestre i četiri lekara, ali da time nije povećan broj zaposlenih već su oni došli na mesta penzionisanih kolega, a da je potreba za dodatnim terenskim ekipama ostala.

Opština, koja inače spada u red nerazvijenih, godišnje izdvaja 17 miliona dinara za rad ove ustanove što odlazi na održavanje ambulanti, dok bi za angažovanje osoblja bilo potreno mnogo više.

RTS, Novinar Jelena Marinović, Foto Dušan Stevanović