I NEMCI UVODE OBAVEZAN VOJNI ROK !

“Iz današnje perspektive, suspenzija je bila pogreška”, rekao je čelnik CSU-a, za Bild am Sonntag. “Tadašnji argument je bio da više nemamo pretnju u Europi. To je sada drugačije. Kako pretnje rastu, ponovno uvođenje obveznog vojnog roka – ima smisla.” Tadašnji ministar odbrane Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) obustavio je obavezni vojni rok u srpnju (jul) 2011. nakon 55 godina. To je u praksi značilo ukidanje vojne i civilne službe, jer su ukinute i sve strukture za prikupljanje i obuku većeg broja vojnika. Međutim, ponovno uvođenje neće se dogoditi preko noći, priznao je Söder. “Govorimo o sprovodjenju odluke najranije u razdoblju od pet godina, kako bismo uspostavili potrebne strukture.”

Ministar odbrane Boris Pistorius (SPD), trenutno ispituje modele obaveznog služenja vojnog roka, zbog promenjene sigurnosne situacije nakon ruskog napada na Ukrajinu. Izjavio je da će uzeti u obzir i švedski model vojnog roka. “Tamo se skupljaju sve mlade žene i muškarci, a samo nekolicina njih završi na služenju temeljnog vojnog roka. Da li bi tako nešto bilo zamislivo i ovde, deo je ovih razmatranja,” rekao je za Welt am Sonntag. Kritike su stigle, pre svega, od strane FDP-a i Zelenih, no od inicijative se distancirala i predsednica SPD-a Saskia Esken. Poverenica Bundestaga za oružane snage, Eva Högl, pozvala je na objektivnu raspravu, koja bi se trebala održati u 2024. godini o modelima opšte službe u Bundeswehru i civilnim organizacijama. Söder je rekao: “Moramo našu zemlju učiniti 100 posto odbranjivom. To pre svega znači: puna oprema, puna skladišta streljiva, pune mogućnosti obuke.” Nabavku je potrebno “revolucionisati”. Nužna je i nabavka “100.000 dronova za naše oružane snage”.

Takođe, postoji potreba za modernom infrastrukturom, s novim kasarnama, novim objektima skladišta i upravnim jedinicama. “To je jedini način na koji možemo postići veći i jači Bundeswehr, dok pretnja raste.” O ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka, dodao je: “Kako bi se osigurala odgovarajuća temeljna obuka, ona bi trebala trajati najmanje sedam meseci”.

Izvor: TZ