Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručuje da je spreman da se povuče sa čela Srbije i ode u rat sa sinovima „ako oćutimo Albancima“! Na sugestiju da je javnost uznemirena i da poziva na smirivanje tenzija, Nikolić za KURIR odgovara da ne zvecka oružjem i da je EU morala da reaguje na miniranje pruge…

Ministarstvo odbrane Srbije objavilo je opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju građana Srbije koji u ovoj godini pune 18 godina, prenose beogradski mediji.

foto Ivan Mihajloić

Ovi mediji, istina, ne prave razliku između vođenja evidencije i klasičnih poziva što su dve različite stvari.

Od 2011. godine od kad je služenje vojske dobrovoljno i od kad ga služe i žene godišnje vojnu obuku prođe između 1.200 i 2.400 mladića i devojaka. Dok je služenje vojnog roka bilo obavezno i do 20.000 mladića godišnje je prolazilo vojnu obuku, prenosi list Kurir.

Kako su se geopolitičke prilike u svetu jako zakomplikovale uz migrantsku krizu, ali i sve veću netrpeljivost i tenzije na Zapadnom Balkanu, sve su jači glasovi da se vrati obaveza služenja vojnog roka.

U Ministarstvu, pak za Telegraf ističu da oni sa Vojskom Srbije neprekidno prate razvoj situacije i stanje bezbednosti u regionu i svetu. Kažu da se razmatra mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, o čemu odluku donosi Skupština Srbije na predlog Ministarstva.

U Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije formirana je radna grupa koja koja se bavi revizijom strategijskih dokumenata, a jedno od pitanja koje se razmatra je i moguće vraćanje obaveze služenja vojnog roka – kaže za kapetan korvete Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane.

kurir.rs,gradjanin.rs,preneo ALEKSINAC.BIZ