IZVEŠTAJ O UZROKU NESREĆE POSTOJI ALI JOŠ NIJE JAVAN I TUMAČE GA VEŠTACI

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
Kako je došlo do nesreće u rudniku mrkog uglja „Soko“ kod Sokobanje, u kojoj je pre skoro dva meseca nastradalo osam rudara, pokazuje izveštaj stručne komisije. Iz Osnovnog tužilaštva u Aleksincu navode da su pribavili taj dokument, ali da ne mogu da objave njegovu sadržinu zbog nesmetanog vođenja predistražnog postupka.

Osam rudara je poginulo, a povređen 21 kada se 1. aprila obrušio deo jame rudnika mrkog uglja Soko, a šta je izazvalo nesreću trebalo bi da pokaže izveštaj Ministarstva rudarstva i energetike, Sektora za inspekcijski nadzor, Odeljenja geološke i rudarske inspekcije u Beogradu i Republičkog rudarskog inspektora Zorice Vukadinović.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu obaveštava javnost da je u odnosu na prethodno saopštenje, u međuvremenu pribavljen Izveštaj stručne komisije o uzroku rudarske nesreće u jami rudnika uglja „Soko“ – piše na sajtu Tužilaštva.

Dodaju da u ovoj fazi postupka, a zbog nesmetanog vođenja predistražnog postupka, ne mogu da se izjašnjavaju o sadržini pribavljenog izveštaja republičkog rudarskog inspektora.

Budući da je isti dostavljen Univerzitetu u Beogradu, Rudarsko geološkom fakultetu, gde je u toku analiza pribavljenih podataka na osnovu kojih će Komisija veštaka sačiniti nalaz i mišljenje o tačnom uzroku nastanka nesreće – navode iz Tužilaštva.

Podsetimo, zaposleni u tom rudniku su nedavno naveli da su ostali bez odgovora na mnoga pitanja, a rudar Milan Stojanović je istakao da su radnici uplašeni i da razmišljaju o otkazu.

Iz organizacije „Tri tačke“ su naveli da več 50 dana nema odgovora o uzrocima i odgovornima za tragediju u rudniku „Soko“.

Rudnik Soko kod sokobanjskog sela Čitluk je od otvaranja zadesilo nekoliko nesreća, a najveća se dogodila 16. januara 1998. godine kada je u jakoj eksploziji poginulo 29 rudara, a 27 povređeno.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=TcTWgQV2_QY&t=121s“][/vc_column][/vc_row]