KAPAMA I FOLKLOR U DRAŽEVCU

www.aleksinacbiz.com , Dušan Stevanović tekst kamera i režija , you tube aleksinac biz ,pritisnite „zaprati“ , subscribe

U Draževcu kod Aleksinca održana je Manifestacija u pravljenju jela , pod nazivom „Kapama – fest“ Ovo starinsko jelo koje se jede , u glavnom , na jugoistoku Srbije pravi se od mesa , uglavnom jagnjećeg , zelja ili spanaća i dodaje se kiselo mleko . Računa se u laka , letnja jela .

Takmičenje se odvijalo u 3 kategorije . Jedno je bilo u pravljenju kapame i tu je učestvovalo 7 ekipa . U takmičarskom delu za nacionalnu kuhinju , pod nazivom „kotlić po izboru“ , takmičilo se 13 ekipa i one su kuvale gulaš , jela od gljive , riblje čorbe i ostalog … i treće kategorija je bila takmičenja u pravljenju „Najlepšeg štanda“ .

U kategoriji „Najbolja kapama“ treće mesto je osvojila ekipa iz Gredetina , druga je ekipa iz Kormana , a prvo mesto je osvojilo Udruženje gradjana „Radinost“ iz Aleksinca .

Za najbolji štand , treće mesto je osvojila ekipa iz Gredetina , druga je ekipa iz Niša dok je pobednik ekipa iz Tešice .

U konkurenciji ostalih jela pobedila je ekipa iz Trnjana .

U drugom delu manifestacije takmičile su se ekipe folkloraša starih do 15 godina i to je bilo takmičenje pod nazivom „Dečiji festival folklora“ .

Treće mesto za koreografiju osvojilo je folklor „Zora“ iz Zaječara , drugi je bio KUD „Igor Pricev“ iz Skoplja , dok je pobednik KUD „Jablaničko kolo „ iz Lebana .

Najbolja igračica je iz folklora Petrovac na Mlavi , najbolji igrač je iz Tešice , a najlepši osmeh potiče iz gradskog KUD a Aleksinac