KO JE , KOLIKO DOBIO PARA ZA MEDIJE ?

Arhiva

Redakcija

Opštinsko veće opštine Aleksinac podelililo je 5 miliona dinara medijima koji su konkurisali sa svojim projetima u 2019 godini . Ove godine , na konkursu je učestvovalo 32 medija , a sredstva su odobrena za 18 medija .

I ovog puta najviše sredstava dobila je aleksinačka mediska imperija okupljena oko Radio Aleksinca . Od 5 miliona dinara koliko je bilo namenjeno medijima , Radio Aleksinac sa sajtom i časopisima oko sebe dobili su  3 miliiona dinara ili konkretno , Radio Aleksinac 900.000 dinara , portal Alpres 850.000 dinara , Al novine 800.000 dinara , Agro pres 450.000 dinara .

Drugi na listi je TV Bosforus ili „ May media „ sa 900.000 dinara koja se vidi preko samo jednog kablovskog operatera . Radio Bosforus nije dobio sredstva , jer kako se kaže u izveštaju , nemaju kadrovskih mogućnosti za realizaciju projekta .

Televizija „ Belle ami „ sa svojim „ Narodnim novinama „ dobila je 300.000 dinara , mada je pitanje , na osnovu čega su dobili tolike pare , kada se tek po nekad pojave u Aleksincu .

Tačno je da se ova sredstva raspodeljuju po projektima , a ne po broju izveštavanja sa teritorije opštine Aleksinac ali je komisija koja je odlučivala o dodeli sredstava trebala da ima i to u vidu . Sve u svemu , prema mišljenju mnogih , niški mediji su dobili neočekivanih milion dinara . Medju njima su , pored Belle Ami „ i Zona Plus , Kopernikus  , kao i potpuno nepoznati mediskoj javnosti u Aleksincu , South side i South media . Najčitaniji ali i najcitiraniji  portal „ Južne vesti „ dobile su samo 100.000 dinara, dok portal Gradjaniin nije hteo ni da konkuriše , mada se njegove informacije vrlo često prenose u aleksinačkim medijima .

Da je dodela sredstava za medije nekom majka , a nekom maćeha pokazuje i primer Regionalne Televizije Laser koja je „ dobila socijalnu pomoć „ u vidu od 80.000 dinara ,  iako je u toku prošle godine imala preko 100 izveštaja slikom i reči o dogadjajima iz Aleksinca i na taj način afirmisala jednu malu sredinu , gledaocima , pre svega jugoistočne Srbije , a preko kablovskih operatera i mnogo dalje .  

Najmanje sredstava za medije dobio je Centar za regionalni razvoj  „ DARS „ – ALEKSINAC . Njihov projekat je podržan sa 40.000 dinara