KO PRIMI VAKCINU , NESME DA PIJE I PUŠI

Oni koji prime rusku vakcinu „Sputnjik V“ protiv korona virusa moraju dva meseca da se uzdrže od alkohola, izjavila je šefica ruske službe za zaštitu potrošača i nadzor Rospotrebnadzor Ana Popova.

„Konzumiranje alkohola mora da prestane najmanje dve nedelje pre imunizacije, a oni koji prime prvu dozu moraju se uzdržati od alkohola u naredna 42 dana“, izjavila je Popova za Radio Kosmolskaja pravda.

Ukupno, dakle, 56 dana bez konzumiranja alkohola, odnosno skoro dva meseca, a Popova je savetovala građane i da ne puše pre i posle vakcinacije, upozorivši da duvanski dim iritira pluća i smanjuje imuni odgovor.

Kako prenosi “Moskov tajms“ posle upozorenja Popove, oglasio se Aleksandar Ginsberg, šef državnog istraživačkog centra “Gamaleja“, koji je razvio vakcinu.

Ginsberg je rekao da, iako ne treba uživati u alkoholu pre ili posle vakcinisanja, „jedna čaša šampanjca nikada nikome nije naškodila“, navodi “Moskov tajms“.

Ruska akcija vakcinisanja započela je prošlog vikenda u Moskvi, a do sada je, prema procenama, oko 100.000 Rusa primilo „Sputnjik V“, uključujući učesnike testiranja i pripadnike vojske.

Izvor : Mondo.rs