Izvor :.Južne vesti , Tekst T.T

Da je pre dve nedelje kovid potvrđen kod 8 pacijenata, među kojima dvoje operisanih i 6 onih koji su čekali za operaciju, kao i 4 radnika hirurškog odeljenja Opšte bolnice u Aleksincu, potvrdio je za Južne vesti direktor te ustanove Goran Vidić. Dodaje da su oni sa srednje teškom kliničkom slikom prebačeni u kruševačku kovid bolnicu, gde se i sada nalaze.

Svi sa odeljenja su testirani, kaže Vidić, kod tri sestre i jedne spremačice je potvrđen virus, a od 8 zaraženih pacijenata, trenutno se petoro leči od kuće, dok je troje u novoj kovid bolnici u Kruševcu.

Pacijenti koji su bili pozitivni svi su prebačeni ili na kućno lečenje ili u kovid bolnicu, tako da su oni dobro. Dva su bila operisana, oni su sa srednje teškom kliničkom slikom, ali pošto su operisani potrebna im je dalja bolnička nega, a ostali su čekali na operaciju – navodi Vidić.

Na pitanje kako je korona ušla na hirurško odeljenje, Vidić kaže da sumnjaju da je od pacijenta, ali da nikako ne mogu da budu sigurni u to.

Mislimo da znamo od kog je pacijenta, ali to je teško dokazati, svi pacijenti koji dođu su testirani. Mi radimo antigenski test pred prijem, ali znate za inkubaciju, on može pre toga da bude zaražen, a da test pokaže da je negativan. Mi ga primimo, pa da se onda ispolji klinička slika što mi mislimo da je tako bilo, ali to je nemoguće dokazati – objašnjava Vidić.

Podsetimo, Aleksinčani su pre tri meseca objavili snimak da se u Opštoj bolnici u Aleksincu prave gužve zbog čekanja na pregled, da na jednom bolničkom krevetu sede i po 3 pacijenta, a da su zidovi bolničke zgrade oronuli, nako čega se oglasio i direktor i rekao da im je potrebna pomoć zbog velikog broja zaraženih radnika i pacijenata. Situacija je u narednom periodu bila stabilnija.