KORONA U DOMU U KULINI i leskovačkom Domu za stare

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Među ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare u kojima je potvrđen kovid, a čiji spisak svakodnevno objavljuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nalaze se i Dom za smeštaj odraslih lica u Kulini kraj Aleksinca i Ustanova za odrasle i starije u Leskovcu. Nadležni ne otkrivaju koliko u ovim ustanovama ima obolelih, te koliko je među njima zaposlenih, a koliko korisnika.

Prema podacima Ministarstva, do danas je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, kovid potvrđen kod 198 korisnika i 119 zaposlenih, a neki od njih su iz Kuline i Doma u Leskovcu.

Ipak, broj zaraženih nadležni nisu saopštili.

Direktorka ustanove u Leskovcu Gordana Savić, kao i direktor Doma u Kulini Vojkan Stanojević za sve informacije upućuju na Ministarstvo, a iz Ministarstva ne odgovaraju već dva dana na mejl sa pitanjima o stanju u Kulini, dok su pitanja o leskovačkoj ustanovi novinari danas poslali.

Informacije od broju zaraženih u Domu u Kulini nemaju ni u Nišavskom upravnom okrugu, a epidemiolog i član republičkog Kriznog štaba Bratislav Tiodorović uputio je na niški Institut za javno zdravlje iz kojeg takođe nema odgovora.

Ni direktorka Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu Aleksandra Nikolić nije potvrdila koliko je ljudi testirano u ustanovi u kojoj su smešteni stari, te da li je i koliko njih pozitivno na koronu.

Te informacije prosleđujemo republičkom i gradskom Kriznom štabu, tako ide komunikacija. A sutra ćemo Vam poslati koliko je stiglo rezultata i koliko pozitivnih nalaza sa strukturom kao i do sada, to je nešto što svakodnevno izveštavamo – rekla je Nikolićeva.

Prema saznanjima Južnih vesti, 48 korisnika i zaposlenih iz Doma za stare i odrasle u Leskovcu je testirano zbog toga što je kovid potvrđen kod rođaka jednog od zaposlenih, a rezultati bi trebalo da budu poznati sutra.

Podsetimo, virus korona je i u prvom talasu epidemije ušao u obe ustanove, a u Leskovcu je zbog toga bila i proglašena vanredna situacija. Direktor Kuline ni prvi put nije želeo da o tome govori za Južne vesti.