KOZACI POSETILI GROB RAJEVSKOG I PODIGLI KRST

Tekst i foto Dušan Stevanović, TV VIDEO

U crkvi Sveta Trojca, u selu Gornji Adrovac kod Aleksinca svečano je obeležena 141  godina od pogibije Nikolaja Nikolajevića Rajevskog, ruskog  pukovnika i dobrovoljca koji je dao svoj život u srpsko – turskom ratu braneći svoju slovensku braću 1876 godine,  a po kome je Lav Tolstoj napisao jedan od najpoznatijih svetskih romana „Ana Karenjina“ .

Posle liturgije , vence na mesto pogibije pukovnika Rajevskog položili su predstavnici opštine Aleksinac, Vojske Srbije,  predstavnici Stranke Rusa Srbije – Opštinski odbor Aleksinac,  zatim, udruženja srpsko-ruskog prijateljstva iz Aleksinca, Kruševca i  Prokuplja , predstavnici Unija boraca Niš i Aleksinac, rezervne starešine Aleksinca, Pokreta socijalista Aleksinac i PUPS-a Aleksinac i Kolo srpskih sestara iz Niša.

Ove godine, pored crkve  otkriven je mermerni krst visine četiri i po metra , inače poznat po pogibiji Nikolaja Rajevskog, ruskog pukovnika i dobrovoljca. Crkva Svete Trojice u Gornjem Adrovcu čuva uspomenu na njega i predstavlja spomen hram izgrađen 1903. u znak sećanja na njega . Bogomolju je podigla grofica Marija Rajevska, supruga Nikolajevog brata, a zemljište za hram je kupila kraljica Natalija Obrenović. U ovom mestu postoji i spomenik Rajevskom, a sada je preko puta njega otkriveno i obeležje kozacima koje je, kao i sve ruske dobrovoljce u srpsko-turskom ratu, predvodio general Mihail Černjajev.