КРКОБАБИЋ ДОШАО НА ЈУГ СРБИЈЕ ДА ОТВАРА ЗАДРУГЕ

Нишавски управни округ посетиo je министар без портфеља у Влади Србије, Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, који је у сусрету са председницима локалних самоуправа и њиховим сарадницима задуженим за пољопривредупредложио услове за нови позив за оснивање земљорадничких задруга.
Држава је ове године за нове задруге издвојила 825 милиона динара, четири пута више него прошле године. Свака новооснована земљорадничка задруга добиће 15 милиона динара. Министар Кркобабић је позвао све локалне самоуправе у Нишавском управном округу да озбиљно схвате позив државе и да обиласком потенцијалних пољопривредника заинтересују житеље њихових општина на удруживање.
Начелница Нишавског управног округа, Драгана Сотировски, истакла је спремност Нишавског округа да помогне у посредовању између министарства и локалних самоуправа, а посебно између градских општина и града Ниша, јер територија Нишавског управног округа има огроман потенцијал за оснивање земљорадничких задруга, па три, колико је прошле годинец основано, није довољно.
Сврљиг је ове године спреман да од 10% издвојених средстава из буџета за пољопривреду, 30 % да за нове задруге. 
У Ражњу, пчелари су спремни за удруживање. У Гаџином Хану прва задруга основана прошле године, број удружених од 23 повећао се на 72.
У Мерошини, од 2009. године послује земљорадничка задруга која са 32 члана прерађује вишњу. Спремни су да ове године поново конкуришу. Од градских општина, Пантелеј на својој територији жели прву сложену задругу.