Piše : Dr Slobodan Petrović Cobi

Dr Predrag Kon ima aleksinačke korene po majci Danici iz trgovačke porodice Živković . Na slici bela zgrada u sredini levo , baš naspram srednje bandere bila je kafana Mihaila Živkovića koji je ujedno bio i blagajnik aleksinačke štedionice i rentijer . Mihailo Živković se 1924 godine oženio sa Jelisavetom Jovanović iz trgovačke porodice iz Žabara od oca Jovana i majke/opet Danice/.
1925 rodila se u Aleksincu mati Dr Pece Kona i dobila ime po baki Danica.
Kasnije se Danica udala za Andriju Kona i 1955 se iz tog braka rodio sin Predrag.
Zbog posla Andrija je živeo u Njujorku sedam godina,tako da je mali Peca najranije detinjstvo proveo u Americi.
No,da se vratimo na aleksinački deo rodoslova.
Po oslobodjenju Aleksinca od Turaka u našu malu varoš doselio se Živko berberin,sa bratom i tu držao malu kafanu sa berbernicom.Njegov sin Milojko Mika Živković takodje je imao taj zanat,a pored te kafane imao je još tri lokala i dve zgrade od čvrstog materijala,što govori o bogatstvu porodice.Njegova žena Sultana bila je Nišlijka,ćerka Mite mumdžije.
Iz tog braka rodio se sin Jovan,budući kafedžija,koji se dva puta ženio,prva žena iz Jagodine,a druga iz Aleksinca,opet Danica kći Jaćima Jovanovića nalbantina.Sa Danicom je Jovan imao sina Mihaila dedu Predraga Kona.
Inače Živkovići su bili kumovi Jovanu Stefanoviću koji će kasnije držati ovu kafanu od 1932,a posle njega će kafanu držati Jeremić Jovan.
Ovaj tekst mali je poklon za vas,ali pre svega za dr Kona,koji se ovih dana nadčovečanski bori da spase zajedno sa kineskim lekarima što više života.